Ali Farka TouréØrkenkongen

Enestående sluttpunkt i en sterk karriere.

CD: Fra de første strofene på dette albumet strømmer Ali Farka Tourés særegne blanding av afrikansk folkemusikk og amerikansk blues mot lytteren. Munnspillet griner, gitarer murrer sitt taktfaste komp, små gitarriffs omkranser sangeren, som legger sin fortelling oppå bølgeslag av distinkt, messende rytme.

Helheten

Denne plata er Ali Farka Tourés testamente, han rakk akkurat å bli fornøyd med den, før han døde av kreft 7. mars i år. Albumet er den tredje i en trilogi. Han betraktet det selv som sitt mesterverk. Og for et album! Hver tone og hver sangstrofe synes å ha en egen mening, samtidig som de går inn i helheten. Ali Farka er født i Mali, trolig i 1939, ved bredden av elva Niger. Han var den yngste i en søskenflokk på ti og den eneste (!) som overlevde barndommen. Han kom fra en slekt av militære, der det var vanligere å bli general enn gitarist. Ti år gammel begynte han å spille flere instrumenter. Han hadde en personlig opplevelse av at åndene snakket gjennom musikken hans og har fortalt om underlige, spirituelle opplevelser på veien mot musikalsk mesterskap.De folkelige og religiøse tradisjonene i malisk kultur gjennomstrømmer alt Farka Touré har utgitt på plate. Etter at Mali ble frigjort i 1960, ble han leder for en gruppe som arbeidet med sang og dans - en gruppe som foruten afrikanske tradisjoner lot seg inspirere av musikere som Ray Charles, Albert King, Jimmy Smith, Otis Redding, Lightning Sam Hopkins og John Lee Hooker.

Minimalistisk

Med strålende plater som «The River» og «The Source» (begge 1992), har Ali Farka Touré utviklet den suggererende og minimalistiske formen for blues som han demonstrerer til fulle på dette albumet. «Ørkenblues» høres tørt ut, men ta ikke feil: Dette er låter som strømmer fra Saharas rikeste, musikalske oaser.