Ali, selvsagt

SONY BMG har bestemt seg. Plateselskapet satser i på Alejandro «Ali» Fuentes. Det kommer ikke som noen overraskelse. Men hadde ikke Sony BMG valgt å gi platekontrakt til talentet fra Sørlandet, så hadde vi snakket om en aldri så liten katastrofe. Jeg har ved flere anledninger hevdet at Ali er det største Idol-talentet i år. Han viste oss tv-seere at han besitter en fantastisk stemme, så lenge har får et materiale som kler den varme, sjelfulle stemmen. Årets Idol-vinner Jorun Stiansen viste gode takter i deler av finalen, men sammenliknet med Ali er Jorun en karaokeartist med publikumstekke og masse sjarm.

DETTE ER Alis store revansje, og Dagbladet vil være blant de første gratulantene. I et oppriktig rørt øyeblikk i TV2-studio minutter etter at Ali ble sendt ut av Idol fredag 13. mai - da det sto tre artister igjen, skrev jeg: Som musikkjournalist i Dagbladet kjenner jeg selv på klumpen i halsen. Å stemme ut Alejandro, er å neglisjere den menneskelige stemme. OK, kanskje han ikke var den beste entertaineren, men han har vært den jevneste og beste vokalisten gjennom hele finaleomgangen. Dette er et tap for all vokalkunst. Derfor er det hyggelig å kunne ønske ham velkommen inn i varmen.

I DE TRE åra TV2 har arrangert Idol, har sju artister fått platekontrakt av plateselskapet Sony BMG, som er TV2s samarbeidsparter om talentkonkurransen. 2003 var vokaltalentet Kurt Nilsen vinneren, og han ble - helt fortjent - World Idol, vår alles Kurt og Norges mest berømte rørlegger. 2. og 3.-plassen det året ble delt mellom Gaute Ormåsen og David Pedersen, som fikk mer eksponering enn talentet tilsa.

I FJOR var det Margareth Berger som ble den store idol-vinneren. Ja da, jeg vet at Kjartan Salvesen vant Idol-avstemningen. Men når Kjell Magne Bondevik kan vinne et stortingsvalg to ganger, er det sant det Ibsen skriver om den ignorante, kompakte majoritet. Vi vet nødvendigvis ikke vårt eget beste. Idol-Kjartan er glemt, mens Margareth ga ut en anstendig popplate, og jeg er sikker på at vi vil høre mer fra den kanten. Om vi vil huske Jorun, får tida vise. Jeg glemmer i hvert fall ikke Ali.