Ali Smith lar romanene gjøre som de selv vil

Hun forsøkte lenge å unngå å bli forfatter. Men det gikk ikke i lengden.

FRA SKOTTLAND: «Nordmenn og skotter har mye felles,» mener Ali Smith. «Alt mørket om vinteren, den dype mistroen til lyset. Som vi likevel elsker. Skottland kommer til å løsrive seg fra England, det er jeg sikker på.» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRA SKOTTLAND: «Nordmenn og skotter har mye felles,» mener Ali Smith. «Alt mørket om vinteren, den dype mistroen til lyset. Som vi likevel elsker. Skottland kommer til å løsrive seg fra England, det er jeg sikker på.» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les anmeldelsen av «På stedet mil» her.Da Ali Smith var liten jente, lekte storesøsteren en lek med henne hun kalte «snill jente, slem jente». Leken gikk ut på å få henne til å smile i det ene øyeblikket, gråte i det neste. En nyttig erfaring for en som skulle vokse opp til å bli en stor forfatter. Smith har skildret dette minnet i en liten selvbiografisk skisse hun skrev for avisa The Guardian. Hun ler når hun forteller om det.

- Det var et spill, sier hun. - Ikke så alvorlig. Men jeg husker det godt. Søsteren min sa til meg at jeg var en snill jente inntil jeg smilte over hele fjeset. Så snudde hun og sa at jeg var slem, slem. Helt til jeg begynte å grine.

Ali Smith er født i Skottland, men bor i England. Hun er en blid og uhøytidelig liten dame, full av boblende iver etter å samtale. Hun debuterte med en novellesamling i 1995 og har siden skrevet ytterligere tre novellesamlinger og fem romaner. To av dem ble nominert til Booker-prisen.

Nå er hun aktuell på norsk med romanen «På stedet mil», en norsk gjendiktning av den umulige tittelen på engelsk, «There But For The».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer