Ali Smith

Et smerterop av en roman, visuell og velfortalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I en campingvogn på stranda bor den tilsynelatende litt enfoldige Amy sammen med åtteåringen Kate. De lever et stusslig og fattig fanteliv. Et annet sted i Skottland sitter Ash på loftsrommet i barndomshjemmet og skriver. Hun rekonstruerer noen intense minner. De viktigste handler om Amy.

Begge kvinnene har i nesten ti år snudd ryggen til fortida, og seg selv. Først nå er de i bevegelse. Langsomt avdekkes tildragelser i deres felles fortid – unevnelige hendelser som skulle få den ene til å miste leseevnen, den andre til å leve med savn og skam.

Årelang avvisning

Bokas to deler er gode på hvert sitt vis og belyser hverandre gjensidig. I første del møter vi Amy og Kate. De to har en gåtefull fortid. De har flyttet fra sted til sted, strever med å få endene til å møtes og holder seg fast i hverandre. Perspektivet i denne delen skifter mellom flere skikkelser. Dermed får vi også den kreative og kvikke jentungen Kates blikk på et liv som tross alt mangler en del. Det er betakende lesning, visuelt og vakkert fortalt.

Gåtefull

Delen om Ash er enklere framlagt. Hun skriver en slags dagbok om oppveksten på det skotske høylandet, om tvillingbrødrene og den nå aldrende skjørtejegeren av en far hun har, men mest om kjærligheten til Amy. Hennes fortelling fortoner som et smerterop over de desperate åra da begge oppholdt seg i Cambridge og hun kjempet for å komme nær den kjølige og beleste Amy. Lengsel etter henne førte til fatale handlinger som til slutt skilte dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer