Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alice (110) er verdens eldste pianist og holocaust-overlevende

Nå kan hun vinne Oscar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alice Herz-Sommer er en jødisk pianist og musikklærer fra Böhmen, og et godt eksempel på at man selv bestemmer hvor godt man har det.

110-åringen er i dag den eldste gjenlevende konsentrasjonsleirfangen etter andre verdenskrig.

Se video øverst i saken.

Brukt som nazi-propaganda Som 39-åring ble hun og sønnen Raphael sendt til Theresienstadt konsentrasjonsleir. Siden hun underviste i piano ble hun brukt som musiker, mens sønnen, som også overlevde, ble plassert i kor.

Leiren er blant annet kjent for å brukt jødiske artister og kjendiser som en del av tyskernes propaganda. Tyskerne sendte ut bilder derfra for å lure verden til å tro at jødene ble behandlet godt.

I overkant av 155 000 mennesker kom til Theresienstadt. Av disse døde rundt 35 000 i gettoen, og nær 87 000 ble sendt til Auschwitz. Av disse overlevde 3600.

Nominert til Oscar Nylig ble kortfilm-dokumentaren om henne nominert til Oscar.

«The Lady in Number 6» forteller historien om hvordan Alice klarte å overleve Nazi-Tysklands massedrap på jøder under 2. verdenskrig ved å oppmuntre seg selv og andre rundt seg med musikk.

 - Musikk var det eneste som ga meg håp. Du føler musikken spesielt når du har det vondt, sier Alice i filmen.

Langt og lykkelig liv 110-åringen forteller også hvordan hun har klart å leve et langt og lykkelig liv, til tross for alle grusomhetene hun har opplevd. Både moren og mannen hennes døde i hver sin konsentrasjonsleir.

- Hver dag er vakker, så lenge jeg har musikk. Jeg bryr meg ikke om noe annet.

I dag bor Alice alene i et lite leilighetskompleks nord i London.

Hele Norges coronakart