TRAILER: Her er traileren til Snøhvit og de syv dvergene fra 1937. Vis mer

«Snøhvit og de syv dvergene»:

Alicia Keys nekter sønnene å se «Snøhvit»

Har lite til overs for Disney-klassikeren. 

(Dagbladet): Opp gjennom årene har mange har trykket Disney-klassikeren «Snøhvit og de syv dvergene» til sitt bryst, og filmen har blant annet fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Nå går artist Alicia Keys derimot hardt ut mot filmen fra 1937. I et intervju med The Edit, forteller artisten at hun ikke vil at sønnene hennes skal se den.

- Den er fullstendig sexistisk og kvinnefientlig. Hun vasker for syv dverger, sier hun.

Hun legger til at det ikke er noe galt med at kvinner er hjemmeværende med familien. Hun sier at det å være hjemmeværende er en hard jobb, men hun reagerer på måten dette er fremstilt i filmen.

KRITISERER: Artist Alicia Keys nekter sønnene å se Disney-filmen fra 1937. FOTO: Reuters / NTB Scanpix
KRITISERER: Artist Alicia Keys nekter sønnene å se Disney-filmen fra 1937. FOTO: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- En annen betydning for Alicia Keys

På Twitter har flere reagert på uttalelsene, og mener Keys må ha sett filmen med andre briller enn folk flest.

- Jeg tror «Snøhvit» har en annen betydning for Alicia Keys enn for oss andre, skriver en.

- «Snøhvit» er ikke sexistisk. Hun gjemmer seg fra dronningen i huset til dvergene, som hun invaderte. Det minste hun kan gjøre er å vaske, skriver en annen.

Kritserer Disney

Tidligere har også amerikanske forskere kritisert de klassiske prinsessefilmene for å bli mer og mer mannsdominert, og for at disneyprinsessene snakker mindre og mindre.

I likhet med Alicia Keys kritiserte de også hvordan kvinner fremstilles i filmene.

- Det er svært mange jenter som ser disse filmene og det er derfor verdt å tenkte på hva de lærer om kjønnsroller. I filmene er det ingen kvinner som leder byfolket i kampen mot et udyr, ingen som sitter på kafeen og synger drikkesanger med venner. Alle som gjør noe annet enn å finne en ektemann er stort sett menn, uttalte Carmen Fought, en av forskerne bak studien, til The Washington Post.

Kun femti prosent dialog

Filmen «Frost» fra 2013 handler riktignok om to søstre, men likevel har mennene femti prosent av all dialog.

På den amerikanske TV-kanalen Fox News fikk filmen likevel kritikk for at det er jenter, ikke gutter, som har hovedrollen i filmen. Samt at jentene «fikser biffen» selv, og ikke trenger å bli redda av en staut kar i filmens sluttminutter.

- Når vi tar med døtrene våre på kino for å se filmer som «Frost» har vi ofte med oss sønnen vår også. Vi vil at de skal vite at de er essensielle, vi vil oppfostre helter, skikkelige mannfolk som blir hos familien sin og blir flotte ektemenn og flotte fedre, sa Penny Young Nance, fra foreningen «Concerned Moms of America».

SMINKEFRI OG LIKE BLID: Alicia Keys har lenge markert motstand mot sminke, og under MTV-utdelinga lot hun motstanden bli synlig. Video: Reuters Vis mer