Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alicia Vikander fikk seierskyss av Michael Fassbender

Alicia Vikander vant Oscar for beste kvinnelige birolle, for innsatsen i filmen «The Danish Girl».

(Dagbladet): Sist en svenske vant den gjeve prisen var i 1975, da Ingrid Bergman fikk Oscar for sin rolle i «Mordet på Orientekspressen».

Men i natt vant den svenske 27-åringen Alicia Vikander Oscar for beste kvinnelige birolle, for innsatsen i filmen «The Danish Girl».

Filmen overbeviste ikke Dagbladets anmelder, som ga den terningkast tr
e.

Takket på svensk - Jeg vil takke min regissør, takk for at du støttet meg, takk til Eddie (Eddie Redmayne, som var nominert for beste mannlige hovedrolle journ anm.). Jeg kunne ikke gjort dette uten dere, sa Vikander, før hun avsluttet på svensk:

- Jag vill tacka alla er där hemma.

Det skriver den svenske avisa Aftonbladet.

Da hennes navn ble annonsert som vinner av prisen og kysset skuespilleren Michael Fassbender, som hun også satt ved siden av under utdelingen.

Fassneber spiller i Norge og spiller inn filmen Snømannen.

Søkte to ganger Vikander søkte Teaterhøyskolen i Stockholm to ganger, men kom aldri inn. Og det å gjøre internasjonal karriere så hun aldri for seg.

- Da jeg vokste opp drømte jeg om å stå på scenen på Dramaten, har hun tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Hollywood-drama med geografi-blemme fra Norge.

Vikander hadde med seg moren og faren på den røde løperen og etter prisutdelingen hadde hun planen klar.

- Jeg skal ut å ta et glass vin med min familie, mitt crew og mine venner. Jeg har med meg andre klær, så jeg kan gå ut og danse, sier den ferske prisvinneren til avisa Expressen.

- Gjest i en annen virkelighet De andre som var nominert til prisen var Jennifer Jason Leigh for «The Hateful Eight», Rooney Mara for «Carol», Rachel McAdams for «Spotlight» og Kate Winslet for «Steve Jobs».

- Det å være her føles som å være gjest i en annen virkelighet, sa Vikander til avisa før prisutdelingen startet.

Etter utdelingen uttrykte Vikander sin gleder for et samlet pressekorps.

- Jeg prøver å huske no av det som har skjedd de siste fem minuttene. Dette er større enn jeg noensinne kunne drømt om. Jeg trodde aldri jeg skulle spille i filmer på engelsk og jeg trodde egentlig ikke jeg ville lykkes som utenlands skuespiller. Hvis jeg bare kan få fortsette å jobbe ville det vært fantastisk, uttalte Vikander, ifølge Svenska Dagbladet.

Vikander hadde på seg en pastellgul kjole fra Luis Vuitton, og ifølge Daily Mail, er hun helt lik Belle i Disney-filmen «Skjønnheten og udyret».

Flere nominasjoner Vikander, som er født i Göteborg, startet sin karriere i svenske kortfilmer og TV-serier, og det er ikke første gang hun vant pris for rollen som Gerda i filmen «The Danish Girl».

Tidligere i år ble hun tildelt Critics' Choice Awards og Screen Actors Guild Awards. Hun var også nominert til Bafta Awards og Golden Globe.

Filmen «The Danish Girl» er basert på en sann historie, og handler om Einar Wegener, en av de første personene i verden som gjennomgikk en kjønnsoperasjon.

Vikander spiller rollen som kunstneren Gerda Wegener.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling