- All dramatikk skal ikke være Ibsen

Gåte-Gunnhild blir «tyskertøs» når kioskroman blir teater.

TYSKERTØS: Gunnhild Sundli skal spille hovedrollen i Trøndelag teaters oppsetning av Willy Ustad-romanen. Foto: GEIR MOGEN/DAGBLADET
TYSKERTØS: Gunnhild Sundli skal spille hovedrollen i Trøndelag teaters oppsetning av Willy Ustad-romanen. Foto: GEIR MOGEN/DAGBLADETVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): - Interessen for andre verdenskrig har tatt av igjen, noe filmen «Max Manus» er den fremste eksponenten for, sier teatersjef Otto Homlung om noe av bakgrunnen for at Trøndelag Teater vil sette opp «Tyskertøs» på hovedscenen.

- Her har vi en historie å fortelle, som ikke har kommet godt nok fram. Noen vil være veldig glade for at vi gjør det, mens andre nok vil mene at dette burde vært glemt.

- Har kioskromanen de nødvendige litterære kvaliteter for en hovedsceneoppsetning?

- Ustad har skrevet en viktig og sterk historie i ei bok som har engasjert svært mange lesere. Da bryr ikke jeg meg med å telle antallet klisjeer. Det overlater jeg til litteraturviterne, sier Homlung.

- Sprekt av teateret
Han får støtte av Nora Evensen, som har dramatisert boka og skal ha ansvaret for regien.

- All dramatikk skal ikke være Ibsen. Jeg synes det er sprekt av Trøndelag Teater å ta opp denne boka på hovedscenen, sier hun.

Arbeidet med dramatiseringen ble påbegynt i fjor høst. Manuset er ennå ikke helt ferdig, men hun er inne i den siste fasen.

- Det vanskeligste har vært å få det til å svinge av dramatikken; det å erstatte samtaler med handling. Du må gjøre valg som gjør stoffet spillbart på scenen, sier Evensen.

Hun har fått frie hender av forfatteren, og presiserer at teateroppsetningen er basert på Ustads roman. Leseprøvene begynner 11. september og stykket får premiere 6. november.

Sundli
Tidligere Gåte-vokalist Gunnhild Sundli har de siste åra hatt flere sentrale roller på Trøndelag Teater. I «Tyskertøs» er hun tiltenkt hovedrollen som 16 år gamle Lea, som forelsker seg i en tysk soldat.

- Gunnhild Sundli er valgt til hovedrollen fordi hun er en ung begavet skuespiller med et stort scenisk nærvær. Hun er en personlighet som man legger merke til med en gang hun kommer på scenen, sier Otto Homlung.

Sundli selv er for tida på reise i Mexico, og det lyktes ikke Dagbladet å få en kommentar fra henne i går.

Boksuksess
«Tyskertøs» er første bok i 42-binds serien «Fire søsken», som er solgt i over 1,5 millioner eksemplarer. Da boka kom skal den ha satt ny salgsrekord med godt over 100 000 eksemplarer. Ifølge Wikipedia har ingen første bok i noen serie solgt så godt.

Boka forteller om fire søsken som krigen førte fra hverandre:

16 år gamle Lea, som får barn med en tysk soldat, krigsprofittøren Arnodd som driver med krutthandel og storesøster Berit som er med i motstandsbevegelsen. Den fjerde i søskenflokken, broren Brynjar, vet ingen om er i live etter at han dro ut på sjøen under krigen.

- Jeg håper stykket skaper debatt. Jentene som fikk barn med tyske soldater var så innmari lette å ta etter krigen. Det at de ble gjort rettsløse er en stor skamplett i den norske krigshistorien, sier Nora Evensen.

IBSEN: Gunnhild Sundli har hatt flere sentrale roller på Trøndelag teater. Her som Hedvig, mot Ola G. Furuseth som Hjalmar Ekdal i Henrik Ibsens "Vildanden". Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET
IBSEN: Gunnhild Sundli har hatt flere sentrale roller på Trøndelag teater. Her som Hedvig, mot Ola G. Furuseth som Hjalmar Ekdal i Henrik Ibsens "Vildanden". Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET Vis mer