All grunn til edrulighet

Ingress

Meninger

DET VAR ER ET GJENNOMBRUDD da de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd natt til lørdag ble enige om å pålegge Syria å kvitte seg med sine kjemiske våpen. Men i gleden over at Sikkerhetsrådet omsider fungerer slik det skal, så er det grunn til å være edrulig. For USA og Russland er fortsatt uenige om hva som skal skje hvis Syria ikke etterlever påleggene. USA opprettholder truslene om bombing, mens Russland sier at sikkerhetsrådets resolusjon ikke åpner for bruk av militær makt.

ÅRETS SESJON I FNs
hovedforsamling har vært en oppsiktsvekkende triumf for russisk diplomati. Det var Russland som skar gjennom den gordiske knuten Syria - med sitt villniss av historiske konflikter og skjøre kompromisser - med å gjøre det opplagte til noe verden kunne samles om. Kjemiske våpen har vært på versting-lista over illegitime våpen i krig siden 1. verdenskrig. Bruken av dem er avskyelig og opprørende. Men viktigere i denne sammenheng er det at både Vesten og Russland er tjent med å bli kvitt dem, fordi for begge vil det være en stor ulykke om slike våpen havner i hendene på terrorister.

FOR SYRERE FLEST
betyr imidlertid vedtaket i Sikkerhetsrådet i første omgang ikke noe mer enn at de kan se fram til å bli drept av kuler og granater, i stedet for av gass. Den humanitær situasjonen i Syria er katastrofal, og trolig enda verre enn vi aner, fordi situasjonen er så farlig og uoversiktelig et de fleste journalister ikke våger seg nær fronten. Det vi imidlertid kan konstatere er at den politiske situasjonen i landet denne uka ble enda mer uoversiktlig. 13 ekstreme islamist-hærer, med al-Nusra i spissen, føler seg nå så sterke at de utfordrer både Assads regime, og den mer siviliserte opposisjonen mot ham.

EN TING ER AT
dette svekker opposisjonen mot Assad, fordi opposisjonen nå også må slåss mot hverandre. En annen ting er at det langt på vei gir Russland rett. Militær støtte til opposisjonen kan fort bli støtte til de kreftene som vil gjøre Syria til et fristed for terrorister. Tilfellet Syia har blitt akkurat den katastrofen mange spådde. Enighet i Sikkerhetsrådet om kjemiske våpen, som tjener alle stormakters interesser, endrer ikke dette.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.