STOLER PÅ SENTRALBANKSJEFEN: Regjeringen legger opp til at sentralbanksjef Øystein Olsen også i framtida skal være oljefondets øverste leder. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STOLER PÅ SENTRALBANKSJEFEN: Regjeringen legger opp til at sentralbanksjef Øystein Olsen også i framtida skal være oljefondets øverste leder. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

All makt hos sentralbanksjefen

I håp om at Norges Banks klamme hånd skal holde oljefondet i sjakk, samler regjeringen mer makt på få hender.

Leder

Mens resten av landet gjorde seg klar for helg, la finansminister Siv Jensen fredag fram regjeringens forslag til hvordan Norges Bank og forvaltningen av oljefondet bør organiseres og styres, i stortingsmeldingen om ny sentralbanklov.

Stortingsmeldingen har vært ventet lenge, etter at et utvalg ledet av tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem la fram sitt forslag til ny sentralbanklov like før sommerferien i fjor. For første gang siden 1985 endres loven som regulerer Norges Bank.

Dette høres kanskje tørt og kjedelig ut. Men organiseringen av oljefondet og Norges Bank har et dramatisk bakteppe. 1. desember 2008 falt den toneangivende aksjeindeksen S&P 500 med nesten 9 prosent. Til sammen hadde den falt 15,53 prosent den siste måneden, ned 47,85 prosent siden toppen året før. Og fortsatt skulle den falle 17 nye prosent før bunnen var nådd.

I 2008 var det utvalgsleder Gjedrem som var sentralbanksjef og hadde det øverste ansvaret for både oljefondet og pengepolitikken gjennom finanskrisa verden var på vei inn i. Blant annet på grunn av spennet i egenskaper som kreves i slike situasjoner, anbefalte utvalget at forvaltningen av oljefondet skulle flyttes ut av Norges Bank og til et eget særlovsselskap.

Dette forslaget la regjeringen og Jensen i skuffen på fredag. Istedenfor å la oljefondsforvalterne flytte ut av Norges Bank og få sitt eget styre og ny styreleder, er det pengepolitikken og rentesettingen som nå får sin egen komité. Der skal sentralbanksjefen sitte, sammen med sine to visesentralbanksjefer og to eksterne økonomer. I motsetning til i dag vil Norges Banks egne folk ha flertall alene når renta skal settes.

Dette skal, i tillegg til to ekstra medlemmer, være tilstrekkelig til at Norges Banks hovedstyre nå skal få nok tid og ressurser til å kontrollere oljefondet, ifølge regjeringen. Også dette styret skal ledes av sentralbanksjefen, som i tillegg er den daglige lederen for driften av sentralbanken.

Istedenfor å gå motsatt vei, slik Gjedrem og co. anbefalte, samler regjeringens foretrukne organisering mer makt og mer ansvar hos sentralbanksjefen og hans nærmeste.

De som har anbefalt å holde oljefondet under Norges Bank, har vært bekymret for at oljefondet skal få gjennomslag for mer frihet og et større investeringsunivers utenfor Norges Banks klamme hånd. Spørsmålet er i hvilken grad dette gjelder. De seinere åra har sentralbankledelsen heller framstått som konfliktsky overfor oljefondforvalterne, mens Finansdepartementet har satt foten ned.

Lyspunktet i det hele er at mer kompetanse nå samles rundt styringen av oljefondet. Men neste gang børsene raser, og både økonomien og oljefondet virker stadig mer utsatt, kan vi ende opp med å angre på at vi ikke gikk enda lenger i å dele opp ansvaret.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.