LOJAL: President Tayyip Erdogan med den nye statsministern Binali Yildirim. Foto: AFP / KAYHAN OZER
LOJAL: President Tayyip Erdogan med den nye statsministern Binali Yildirim. Foto: AFP / KAYHAN OZERVis mer

All makt til Erdogan

Erdogan synes nå å bare være opptatt av en eneste ting: Å samle all statsmakt i sine hender og skape Tyrkia i sitt bilde.

Meninger

Den autoritære veien som president Recep Tayyip Erdogan fortsetter å lede Tyrkia bortover vekker stadig større frykt i Europa. Landet er stort, det er medlem av NATO, ligger på begge sider av det strategisk viktige Bosporos-stredet, forbinder Europa med Midtøsten og er nå EUs flomvern for stanse flyktninger fra Syria, Irak, Afghanistan og andre land. Tyrkia vil inn i EU. Til vanlig har EU stor makt over de som vil inn. Men nå er EU nødt til å tenke på følgene dersom Erdogan åpner slusene, som han har truet med uten å nøle.

Erdogan synes nå å bare være opptatt av en eneste ting: Å samle all statsmakt i sine hender og skape Tyrkia i sitt bilde. Fra han gikk av som statsminister og ble valgt til president i august 2014 har målet vært å ta med seg den utøvende makta. Men etter Grunnloven har Tyrkia et parlamentarisk styre, der makta ligger hos statsministeren og presidenten er hevet over politikken.

Les også: Spørsmålet er hvem som må gi etter, EU eller Erdogan.

Erdogan tvang først statsminister Ahmet Davutoglu til å gå av som leder i det regjerende Utviklings- og Rettferdspartiet (AKP) og dermed også som statsminister. Han hadde forhandlet fram avtalen om flyktninger med EU uten å trekke inn Erdogan, han hadde offentlig tatt avstand fra varetektsfengsling av tiltalte journalister og vist for liten iver etter å endre Grunnloven for å innføre president-styre. Samferdselsminister Binali Yildirim overtok begge postene og byttet straks ut Europa-ministeren. «AKP har bare én høvding, vår president Recep Tayyip Erdogan», sa justisminister Bekir Bozdag i strid med Grunnloven under partiets landsmøte.

På oppfordring fra Erdogan holder AKP på med å frata 138 folkevalgte deres parlamentariske immunitet, de fleste av dem fra det pro-kurdiske Demokratisk Folkeparti, som han anklager for å støtte Kurdistans Arbeiderparti (PKK). Samtidig fengsles og dømmes journalister, og det samme gjelder advokater som forsvarer dem.

Les også: Tyrkias statsminister går av.

Nå er snart målet om å endre Grunnloven, avskaffe parlamentarismen og innføre president-styre, innen rekkevidde. Den kan enten endres med to tredels flertall i parlamentet eller forslaget kan legges ut til folkeavstemning med tre femdels flertall i parlamentet. Da kan Erdogan si: « Staten, det er meg - partiet, advokatlauget og presseforbundet også!»

Forbundskansler Angela Merkel tok opp alle ankepunktene klart og tydelig da hun var i Tyrkia denne uka. Men Erdogan viser ingen vilje til å snu.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.