All makt til Julia

Det er offisielt - Julia Roberts er blant de mektigste kvinnene i hele den amerikanske underholdningsindustrien.

Superstjernen Julia Roberts har all grunn til å glise sitt perfekte dollarsmil. Hun kan nå offisielt titulere seg maktkvinne.

I 20 millioner-klubben

På bransjebladet The Hollywood Reporters liste over de mektigste kvinnene i amerikansk underholdning, leder Julia Roberts suverent. Hun ligger også på tredjeplass på lista over de mektigste i filmbyen - uansett kjønn. Roberts tilhører også 20 millioner-klubben - det vil si at hun lett kan kreve over 20 millioner dollar for en film. Hollywood betaler mer enn villig for å ha Roberts på rollelista.

Forandrer film til industri

The Hollywood Reporters liste rangerer kvinnene etter hva slags makt de har til å kunne forandre retningslinjene i sine selskaper og dermed forme industrien. Det er første gang på ni år at en skuespiller er kommet inn på denne prestisjetunge listen. Julia Roberts er i en klasse for seg.

- Julia har en unik evne til å fovandle en i utgangspunktet ganske liten film til storindustri. Hun er også like sikker som banken i forhold til å investere penger i hennes filmer, sier redaktøren i Hollywood Reporter, Paula Parisi.

Dollarglis

Julia Roberts slapp å slåss veldig hardt for å komme i rampelyset. Allerede med den romantiske komedien «Mystic Pizza» i 1988 la man merke til frøken Roberts. To år etter sjarmerte hun Richard Geres kalde hjerte i senk i «Pretty Woman», og a-listestatusen i filmbyen var sikret.

Julia Roberts er perfekt i romantiske komedier. I fjor kom suksessen «Notting Hill» med Hugh Grant. Selv den romantiske komedien «Min Beste Venns Bryllup», som unngår den tradisjonelle 'happy ending', greier Roberts å gjøre en suksess ut av.

I år tok hun en i utgangspunktet liten film med et alvorlig tema og gjorde den til en gedigen suksess. I «Erin Brockovich» spiller hun trebarnsmoren som knuser storselskapene i kampen om rent drikkevann. Også Julias evne til å gjøre små filmer om vanskelige tema som har ført henne inn på lista over underholdningsindustriens mektigste kvinner.

Makteliten

Men det er fortsatt Sherry Lansing som topper listen. Tidlig på 70-tallet startet Lansing sin karriere i filmbyen foran kamera, men etter et par filmer fant hun raskt ut at det var på produsentsiden hennes talent lå.

Etter å ha markert seg som produsent med filmer som «Farlig begjær» med Michael Douglas, «De tiltalte» med Jodie Foster og «Uanstendig forslag» med Demi Moore, rykket Lansing et par hakk oppover karrierestigen.

I 1984 dannet hun og Stanley Jaffee et uavhengig produksjonsselskap, Jaffee-Lansing. Da Jaffee ble utnevnt til president for Paramount Communications i 1990, ble Sherry Lansing sjef for selve filmstudioet, Paramount Pictures' Motion Picture Group. I Hollywood, som ellers i verden, er det de som sitter på pengesekken som kan utøve mest makt. I så måte er Sherry Lansing blant toppene i Hollywood.

På andreplass på listen finner vi Stacey Snider. Snider er sjefen for Universal Pictures, et av filmbyens gamle og mektige filmstudioer. Andre kjente navn, som talkshowvertinnen Oprah Winfrey, må man helt ned på nittende plass for å finne.

De ti øverste på lista:

1. Sherry Lansing - Paramount Pictures.

2. Stacey Snider - Universal Pictures.

3. Julia Roberts - skuespiller.

4. Michele Anthony - Sony Music.

5. Nancy Tellem - CBS.

6. Judy McGrath - MTV.

7. Amy Pascal - Columbia Pictures.

8. Gail Berman - Fox.

9. Susanne Daniels - Warner Bros.

10. Hilary Rosen - Recording Industry Association of America.

SHERRY LANSING: Dronningen av Hollywood.