Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

All men must die! Eller..?

SPOILER ALERT! Les Dagbladets «Game of Thrones»-recap.

HVA HUN KAN: Lady Melisandre, folkens! Foto: HBO NORDIC
HVA HUN KAN: Lady Melisandre, folkens! Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) What is dead may never die!

Andre episode av «Game of Thrones», sesong seks, kommer utvilsomt til å resultere i mange nye fanvideoer på Youtube. Men der «Red Wedding»-episoden i sesong tre førte til hyl og tårer, er det tid for sjokk og jubelrop denne gangen.

Les vår detaljerte gjennomgang - eller recap, som det kalles - av hele episoden!

NB: Her blir det selvsagt tjukt med spoilere, både fra bøkene og tv-serien.

Foruten det store hoppe i stolen-øyeblikket (hvis du sier du ikke skrek like før rulleteksten kom, så lyver du), var dette episoden for en flere nye, spennende bekjentskaper (Hei, Euron Greyjoy!), noen overraskende glimt fra fortida (Lyanna Stark!), samt noen etterlengtede gjensyn. Og et par ikke helt overraskende lederskifter.  

Hulen Lengst ute på viddene, nord for muren, fikk vi endelig et gjensyn med Bran Stark. Hans historie er uten tvil den villeste i «Game of Thrones»-universet, og det er mye å ta inn, så dette avsnittet blir litt langt. Så er du advart.

Sammen med Hodor og Meera Reed (Jojen Reed takket for seg i sesongfinalen av sesong fire) ble han skrevet helt ut av sesong fem. Da Jojen ble drept av demonlignende vesener som plutselig dukket opp i isødet på slutten av fjerde sesong, ble restene av det litt odde reisefølget reddet av noen alvelignende skapninger. De er de såkalte children of the forest, Westeros' urinvånere. De bor i en hule, under et stort, «weirwood»-tre - en type tre som tillegges spesielle krefter, ifølge den gamle naturreligionen som mange nord i Westeros fortsatt følger. Her bor også en olding med kallenavnet «the Three Eyed Raven» (Hei, Max von Sydow!), som er så gammel at kroppen hans har fusjonert med røttene til treet.

Dette er altså mannen Bran har drømt om og jaktet på i lang tid, og med ham har «Game of Thrones» fått sin Albus Dumbledore. Han lærer Bran å se fortiden (og framtida?) gjennom weirwood-treet, og sammen drar de tilbake til Winterfell, der en veldig ung versjon av Brans far, Ned Stark, duellerer med broren sin. Hodor dukker opp - eller Wylis, som han het da. Og, wow, han kan snakke! Og - dobbeltwow - her kommer tante Lyanna Stark ridende! For aller første gang dukker hun opp i serien, hun som etter alt å dømme er Jon Snows salige mor (du kjenner vel til «l+r=j»-teorien?).

HARRY OG DUMBLEDORE: Unnskyld, Bran Stark og the Three Eyed Raven. Foto: HBO NORDIC
HARRY OG DUMBLEDORE: Unnskyld, Bran Stark og the Three Eyed Raven. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Bran rykkes, noe motvillig, tilbake til nåtida av the Three Eyed Raven, som på riktig Dumbledore-vis uttaler at «det er vakkert under havet. Men hvis du blir der for lenge, vil du drukne».

Vi får også et kjapt gjensyn med en nokså motløs Meera Reed, og ei alvejente som sier at Bran kommer til å trenge hennes hjelp. (Meera er forresten involvert i en av de kuleste «Game of Thrones»-teoriene jeg vet om.) Von Sydow har allerede fortalt dem at det brygger opp til krig. Men mot hvem?

En vanlig antakelse blant dem som har lest bøkene, er at oldingens opprinnelige navn er Brynden Rivers, en over hundre år gammel uekte sønn av Aegon Targaryen IV. Han var også kjent som «Bloodraven», og spilte en viktig rolle i det såkalte «Blackfyre»-opprøret, før han falt i unåde og ble sendt til muren, sammen med en ung Aemon Targaryen (senere Mester Aemon). Der ble han etterhvert Lord Commander, før han forsvant sporløst under et tokt nord for muren.

Castle Black Apropos muren: Hvor død er egentlig den nåværende Lord Commander, Jon Snow? Veldig død, ser det ut til, og det ser ut til å gå samme veien med Davos og gjengen, da Alliser Thorne & co begynner å slå inn døra til likskuet. Men, ops, her kommer Tormund Giantsbane med sine gærne venner, inkludert en kjempe, og det var slutten på det opprøret. Tormund tar en kikk på Jon, og ber mennene sine om å forberede et likbål. Som alle vet - glemmer du å brenne de døde her oppe i nord, er det en viss fare for at de våkner med isblå øyne. Og det vil vi vel ikke, enda så mye vi savner ham?

King's Landing I hovedstaden er det tid for en annen begravelse, for Myrcella Baratheon. Cersei får ikke lov av sønnen kong Tommen å gå i den, han holder henne innesperret på slottet, «for din egen sikkerhet». Dermed blir det ingen gjentakelse av den omdiskuterte seansen ved likskuet til hennes og Jaimes eldste barn, Joffrey, for dem som husker det.

Ved Myrcellas likskue står Jaime sammen med Tommen, som sutrer litt over hvor lite han har utrettet som konge, før the High Sparrow, den fillekledte fundamentalist-presten dukker opp. Etter en litt passiv-agressiv samtale, får presten selskap av krigerne sine, «The Faith Militant». «Vi er de fattige og navnløse. Men sammen kan vi styrte et rike», sier the han. En aldri så liten nøkkelreplikk?

Meereen Tyrion får en strålende idé etter å ha diskutert litt med Missandei og Varys, og drukket seg godt ned i vinkaraffelen: Han skal bli dragenes nye bestevenn. Det går sånn passe, men han klarer å klappe litt på dem og befri dem fra lenkene uten å bli grillet. Så gjenstår det å se hvordan dragene vil håndtere tilliten. 

Braavos I Braavos får en fortsatt blind Arya får enda litt mer bank, før Jaqen Hghar kommer og tilbyr henne først en seng å sove i, deretter mat, og til slutt synet tilbake, mot at hun sier navnet sitt. Arya forstår at hun blir testet, og nekter: «Ei jente har ikke noe navn». Hun består.

Winterfell Ramsay Boltons ondskap kjenner åpenbart ingen grenser. Han har mistet Sansa, og risikerer å miste kravet på Winterfell. Nå forsøker han å overtale faren til å marsjere etter henne mot Castle Black, for å rydde Jon Snow av veien samtidig. Pappa Roose synes det er en ekstremt dårlig idé, men før diskusjonen er over, får han en gledelig beskjed: Walda har født ham sin første ektefødte sønn! En ekstremt dårlig nyhet for Ramsay, som reagerer ved å kjøre kniven i faren sin, før han sender bud etter stemora og den nyfødte. Noen nervepirrende sekunder følger, der han holder broren sin i armene. Så gir han babyen tilbake til mora, og vi rekker akkurat å puste lettet ut, før han drar han begge to med seg inn i hundegården. «Jeg foretrekker å være enebarn», sier han og plystrer på kjøterne. Det var den familien.

Iron Islands I skogen nord for Winterfell får Theon en slags tilgivelse av Sansa, før han setter kursen hjemover mot Iron Islands.

Men der er det alt annet enn hjemmekoselig. Yara har en slags omvendt Bolton-samtale med pappa Balon Greyjoy. Han vil fortsette angrepet på nordområdene, hun mener de har ertet på seg nok fiender. Balons form for barneoppdragelse er ikke helt Jesper Juul-vennlig, men han får iallfall siste ord («nå holder du kjeft og adlyder, ellers lager jeg en ny, lydigere arving»). Men så må han ut for å krysse en vinglete hengebru i uværet, og akkurat da gjør Euron Greyjoy sin entré.

Her er ligger tv-serien fortsatt litt bak bøkene, faktisk. Og i bøkene er enøyde Euron, kalt «Crow's Eye», en fascinerende figur: En bortvist bror (Balon ba ham ryke og reise, etter at han kom i skade for å ligge med kona til sin andre bror, Victarion), som har levd som sjørøver på fjerne hav i årevis. Han er kjent som en uberegnelig og slu type, som har revet ut tungen på hele besetningen til skipet sitt, «Silence». Nå vil han bli konge.

Yara sverger hevn over den drepte faren, «ved den salte tronen», men får beskjed om at hun må velges til dronning, før hun kan sverge noe på den måten. Og folket på jernøyene har aldri valgt en kvinnelig leder før. Vil de gå for henne eller for onkel Euron, eller kanskje for Theon, som nå er på vei hjem?

Castle Black Selvsagt må vi tilbake hit! Og for en avslutning det blir! Davos oppsøker Melisandre for å spørre om det vi alle har lurt på i nesten et år: Kan hun gjenopplive Jon Snow? (Akkurat hvorfor Davos vil ha Jon gjenopplivet, er litt uklart, nå som de likevel har ryddet Thorne og resten av kjipingene av veien, men blås i det.)

CÆSAR OG BRUTUS: Roose og Ramsay Bolton. Foto: HBO NORDIC
CÆSAR OG BRUTUS: Roose og Ramsay Bolton. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Hun forteller at hun har møtt en rød prest som har gjort slikt før, men «det burde ikke vært mulig». Trolig tenker hun på Thoros av Myr, som har fått Robin Hood-figuren Beric Dondarrion til å gjenoppstå opptil flere ganger.

Melisandre går til slutt med på å prøve. Hun setter i gang med et slags vaske- og klippe-rituale på en halvnaken Jon Snow, og avslutter med å gjenta ordene «fra mørket til lyset, fra asken til ilden, fra døden til livet».

Ingenting skjer.

Æsj også.

Alle forlater rommet, bortsett fra ulven Ghost, som sover ved siden av Jon.

Ghost våkner.

Vi holder pusten. Har Jon «warget» inn i ulven, slik Bran flere ganger har gjort med sin ulv?

KLAR FOR VALGKAMP: Blir Yara Greyjoy den første kvinnelige lederen på jernøyene?
KLAR FOR VALGKAMP: Blir Yara Greyjoy den første kvinnelige lederen på jernøyene? Vis mer

Men nei.

Jon VÅKNER!

HAN VÅKNER!

Alle løy! Kit Harington, produsentene, de andre skuespillerne, de sa han var død og ute av serien, men han trekker pusten! Hun klarte det! Valar Morgulis, du liksom! Jon Snow is back in the game!

Et lite apropos Han klarte å overraske meg, enda så sikker jeg var på at han kom til å gjenoppstå, da forrige sesong var over. Men siden den gang har alle vært så kategoriske: Han er død! Og da jeg intervjuet Carice van Houten, som spiller Melisandre, tidligere i vår, sa hun at hun var redd hun kom til å skuffe mange denne sesongen. Skulle ha visst bedre enn å stole på den røde heksa.

Spørsmålet er bare hva Jon kommer tilbake som? Beric Dondarrion har sagt at han mister en liten bit av sjelen sin for hver gang han gjenoppstår. Og Melisandre har aldri gjort dette før, har hun klart å gjøre alt riktig? Hvorfor så mange sveip innom Ghost, var det bare en avledningsmanøver, eller noe mer?

Det var heldigvis ingen isblå øyne å se. Vi får være fornøyde med det, enn så lenge. Og avslutte som de sier på Iron Islands: What is dead may never die.

Kort oppsummert:
Beste replikk: Tyrion: «That's what I do. I drink, and I know things.»
Største hoppe i stolen-øyeblikk: Jon snow åpner øynene, selvsagt. Ramsay Snow som dreper faren sin på andreplass.
Største holde pusten-øyeblikk: Tyrion klapper en drage, tett fulgt av Ramsay, som holder den nyfødte lillebroren sin i armene.
Mest grufulle drap:
Ramsay mater hundene med stemor og lillebror.
Kuleste nye rollefigur: Euron Greyjoy (litt på forskudd, på grunn av høye forventninger).
 
• Les også anmeldelsen av første episode: De blodtøffe damenes dans

HAN LEVER! Jon Snow i aller siste scene i den nyeste episoden. Foto: HBO NORDIC
HAN LEVER! Jon Snow i aller siste scene i den nyeste episoden. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hele Norges coronakart