All rock er homoseksuell

Tittelen er ikke min. Og ikke helt sann. Men uten homser stopper popen.

FOLK FLEST aner ikke i hvilken grad populærmusikken er preget og skapt av homoseksuelle aktører og entrepenører.Tegning: Gunnlaug Moen
FOLK FLEST aner ikke i hvilken grad populærmusikken er preget og skapt av homoseksuelle aktører og entrepenører.Tegning: Gunnlaug Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UT AV SKAPET. To popstjerner har stått fram som homofil denne sommeren. Mika, den britiske sangeren mest kjent for hitlåten «Grace Kelly», sang allerede på debutalbumet lystig om «Billy Brown», en fyr med kone, barn og hund som forelsker seg i en annen mann. Så ingen bombe, denne bekjennelsen. Det ville overrasket mer om den falsettsyngende popprinsen hadde stått fram som hetero.

Helt motsatt med Frank Ocean, den hvite manns nye R&B-favoritt. Ikke bare hører han hjemme i en sjanger befolket av selverklærte «ladykillers», men også i et hiphop-kollektiv (Odd Future) som har gjort homohets til sport. Overraskende var også formen på offentliggjørelsen. Ingen store erklæringer, bare en bloggpublisert, var takketekst til en ungdomsforelskelse: «And on the days we were together, time would glide. Most of the day I'd see him, and his smile. I'd hear his conversation and his silence.»

MODIG OG VAKKERT. Mye kan sies om ritualet «komme ut». Og hele maset om identitet, moral og politikk på et felt som er så intimt, så emosjonelt som erotikk og kjærlighet. Hvorfor pådytte folk en «legning» om det byr dem imot? Hvorfor bekjempe et stigma med «skeiv stolthet», og dermed gi homofobene rett: seksuell orientering er definerende for ens person? Ifølge nylig avdøde Gore Vidal finnes det ikke homoseksuelle personer, bare ditto handlinger — og knapt nok dét: «Jeg ble en gang spurt om min første seksuelle erfaring var homoseksuell eller heteroseksuell. Jeg vet ikke. Jeg var for høflig til å spørre.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer