RADIKALISERT: Yousef Bartho Assidiq var i samme miljø som Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad. I dag driver han Just Unity sammen med Faten Mahdi Al-Hussaini, og hjelper radikaliserte tilbake til samfunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
RADIKALISERT: Yousef Bartho Assidiq var i samme miljø som Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad. I dag driver han Just Unity sammen med Faten Mahdi Al-Hussaini, og hjelper radikaliserte tilbake til samfunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Allah er ikke problemet

Vi trodde islam var en fæl religion som bare var terror. Det var det vi så på TV.

Meninger

Nå er jeg møkka lei av å høre om «hellig krig», enten det er i drakt av kristendommen, jødedommen, islam eller annet. 22. juli er det fem år siden vi sto med roser i gatene og lovet hverandre at dette aldri må skje igjen. Vi gikk ut for å forsvare demokratiet, menneskerettigheter og de verdiene som gjør landet vårt så godt å bo i. Likevel sitter Breivik og sier han er kristen. Han er en morder og ikke noe annet.

Jeg er selv kristen og utrolig glad i religionen min. Det gjør vondt når noen gjemmer seg bak min tro for å myrde andre. Den guden jeg tror på sier at alle skal komme til han og står for kjærlighet.

RELIGIONSMISBRUK: Jeg tror ikke det er Allah som er problemet, men alle de som misbruker hans navn, skriver Janne Hansen. Foto: privat
RELIGIONSMISBRUK: Jeg tror ikke det er Allah som er problemet, men alle de som misbruker hans navn, skriver Janne Hansen. Foto: privat Vis mer

Min sønn konverterte til islam og har valgt å gå ut offentlig med historien fra tiden vi ikke godtok hans valg. Da gjorde vi som foreldre forsøk på å omvende ham tilbake til kristendommen, og vi presset han så hardt at han ble en lett mann å verve til miljøer som ikke hadde noe med Gud eller Allah å gjøre. Det gjorde vi fordi vi trodde at islam var en fæl religion som bare var terror. Det var det vi så på TV. «Allah er stor» ropes det ut, men hvordan kan de mene han er stor, når de sender barn i krigen og selvmordsbombere for å drepe flest mulig?

Jeg tror ikke det er Allah som er problemet, men alle de som misbruker hans navn. Det de gjør er å bruke hans navn og trykke det ned i søla. Det er ikke troende som gjør disse brutale handlingene, det er gale mennesker.

Min sønn ble en ekstremist, og var i samme miljø med Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad. Det skremte oss, og vi så hvordan han forandret seg. Han så alt i svart-hvitt, og begynte å hate blant annet USA. I dag har han startet organisasjonen JustUnity sammen med Faten Mahdi Al-Hussaini og sammen hjelper de andre ungdommer som har blitt radikalisert og hjernevasket, tilbake til samfunnet.

I dag er vi stolte av valget til Yousef, og vi har slått oss til ro med at det er det rette for ham. Fortsatt skulle jeg ønske at han hadde trodd på det samme som meg, men han har funnet seg selv, og han bruker livet sitt til å hjelpe andre. Det er det vi har oppdratt han til, og han er fortsatt den samme snille gutten han alltid har vært.

Vi må huske på det vi lovet hverandre og oss selv etter 22. juli 2011: Vi må stå sammen, og vi må vise at hvis noen få mennesker kan vise så mye hat, tenk på hvor mye kjærlighet alle vi andre kan vise sammen.

-VANSKELIG SITUASJON: - Situasjonen gjør det enklere for folk å konvertere til høyreekstreme miljøer, sier Yousef Assidiq i DBTV-studio etter angrepene mot Paris i november i fjor. Video: DBTV Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.