Allah i ildkulen

«Himmelens villmenn» er antakelig Rypdals tynneste thriller i sideantall, men den er også hans mest fartsfylte og ukompliserte.

Den er ekstremt leservennlig, i den grad at man sluker flere sider og flere kapitler enn man egentlig har tid til.

I Rypdals åttende roman om sir Reginald Sinclair og hans menn og kvinner i etterretningstjenesten MI6, er hovedtemaet en ulmende konflikt mellom Vesten og islam. Den utløsende faktoren er en komet med full fart mot jorda, og den blir brukt i et spill som skal vise seg å bli meget dramatisk og farlig.

For KGB bruker ildkulen på sin måte, de døper den «Allahs komet» og sprer frykt og kaos blant muslimer over hele verden. Bedre blir det ikke når også Mossad utnytter effekten av kometen, og snart er det like før en ny krig bryter ut. Det er mer enn nok å gripe fatt i for de gode menn og kvinner i MI6 og CIA.

Samtidig holder sir Reginalds trofaste medarbeidere Mary-Jo Kaufmann og Ron Henderson på med hemmelige undersøkelser på Jersey, den lille og eksklusive kanaløya. Foruten å avdekke meget farlige ting, blir de kjent med en innpåsliten dverg som går under navnet Nickel, og de innleder en heftig romanse.

Skrekkbilde

«Himmelens villmenn» er ikke akkurat noen forsvarstale for islam. «Islam er en voldelig religion», sier sir Reginald et sted, og det er også det inntrykket vi blir sittende igjen med etter å ha lest hele boka til Rypdal. Her er ingen formildende omstendigheter, og resultatet blir et skrekkbilde av en av verdens store religioner. Akkurat det er et noe unyansert aspekt ved boka.

Men som thriller er dette utmerket kost. Rypdal er flink til å bygge opp uutholdelig spennende scener, og han er også mann for å fundamentere det som skjer med kunnskap og fakta - uten at det går ut over leseverdigheten.