FATTIG OPPVEKST: Rainbow Rowell vokste opp i en lutfattig familie i Nebraska på 80-tallet, og har brukt mye av sine egne erfaringer i den populære romanen «Eleanor & Park». Foto: AUGUSTEN BURROUGHS / Fontini
FATTIG OPPVEKST: Rainbow Rowell vokste opp i en lutfattig familie i Nebraska på 80-tallet, og har brukt mye av sine egne erfaringer i den populære romanen «Eleanor & Park». Foto: AUGUSTEN BURROUGHS / FontiniVis mer

- Alle 16-åringer er litt som Romeo og Juliet

Rainbow Rowells bok om den første kjærligheten tar leserne med storm.

• Les anmeldelsen av boka her: Denne boka må bli en suksess (krever abonnement)

(Dagbladet:) - Jeg har alltid vært opptatt av den første kjærligheten, og hvordan den påvirker deg så mye mer enn senere forelskelser. Du blir så mye mer oppslukt, samtidig som du som 16-åring har svært lite å tilby. Og når du forelsker deg så tidlig, er det svært sjelden det varer. Tenk hvor tragisk det egentlig er: Alle forelskede 16-åringer er litt som Romeo og Juliet, sier Rainbow Rowell til Dagbladet.

Med ungdomsromanen «Eleanor & Park» har hun skrevet seg inn i hjertene til tenåringer verden over - og foreldrene deres.

Boka er nylig oversatt til norsk, men mange nordmenn har allerede lest den på engelsk (biblioteket i Oslo har flere eksemplarer, men ofte venteliste). Den populære ungdomsbokforfatteren John Green hyllet boka i New York Times. Den har fått en rekke priser, og er oversatt til 42 språk. Og den inneholder ikke en eneste vampyr, drage eller dystopisk spådom.

Bare to nerdete 16-åringer i et fattig nabolag i Nebraska på 80-tallet.

Fra fattig familie
- Flere tenåringer har fortalt meg at dette er den første boka de har likt som ikke er fantasy. Det er fint, sier Rowell på telefon fra Omaha, der hun bor sammen med mann og to barn.

«Eleanor & Park» handler om halvt koreanske Park og lubne, rødhårede Eleanor, som finner hverandre over tegneserier og The Smiths-låter på skolebussen. Eleanor har det spesielt vanskelig, med en alkoholisert og voldelig stefar, og fire yngre søsken å dele rom med. Hun har ikke engang sin egen tannbørste, og får nye klær fra bruktbutikken bare når mora har funnet penger i bukselommene til stefaren.

- Jeg ville skrive om tida og stedet der jeg vokste opp, sier Rainbow Rowell, som forklarer sitt uvanlige navn med at hun ble født på 70-tallet.

I likhet med Eleanor har hun fire yngre søsken - Forrest, Jade, Haven og Jerry - og moren var enslig.

- Livet mitt var svært vanskelig. Vi var kanskje enda fattigere enn Eleanor. Jeg fordypet meg i skolearbeid, for det var et trygt sted å være. Jeg var med i skoleavisa, skoleteatret, hele livet mitt handlet om skolen, sier hun.

Voksne lesere
Hun fikk stipend for å gå på college, studerte journalistikk og jobbet ti år i en avis før hun debuterte som forfatter med voksenromanen «Attachments» i 2011. «Eleanor and Park» ble skrevet raskt etterpå, fordi det britiske forlaget hennes skrev kontrakt for to bøker. Hun utga enda en ungdomsbok i fjor, «Fangirl», som også har fått strålende kritikker. I juni kommer hun med en ny voksenbok. Selv om det er ungdomsbøkene som har gjort henne kjent, regner hun med å ha like mange voksne lesere som unge.

- Jeg tror voksne liker å lese om tenåra fordi det er en så intens periode i livet, sier hun.

- Et sted i boka blir Park bedt om å forklare hvorfor «Romeo og Juliet» er så populær, og han svarer «fordi folk gjerne vil huske hvordan det er å være ung. Og forelsket». Det passer vel på «Eleanor & Park» også?

- Ja, det er grunnen til at jeg skrev boka. Jeg ville sette ord på det å være ung og forelsket. Voksne vil huske følelsen, men trolig er det mange av leserne mine som aldri har vært forelsket. Jeg ville la dem få oppleve hvordan det er, sier hun.

Planla oppfølger
«Eleanor & Park» handler også mye om kjærligheten til musikk, en kjærlighet som hadde litt andre kår på 80-tallet enn i dag.

- På den tida kunne du virkelig elske et band uten å ha tilgang til det. Eleanor viser det godt når hun sier at hun tror hun ville likt The Smiths dersom hun fikk høre dem. Jeg hadde én plate med dem, som jeg spleiset med en venn for å få råd til. Det var en stor sjanse å ta, for vi visste ingenting om dem. Heldigvis elsket jeg plata.

- Kommer du til å skrive mer om Eleanor og Park?

- Jeg har fortsettelsen i hodet, og var klar til å skrive bok nummer to, straks jeg var ferdig med den første. Men agenten min ba meg vente, og suksessen har gjort meg veldig nervøs. Folk har skapt seg sitt eget bilde av dem nå. Jeg vet ikke lenger om jeg tør skrive den.