PÅ VEGGEN: Munch sitt maleri "Skrik" står nå utstilt ved Museum of Modern Art, MoMA, i New York i USA.
Foto: Harald Nygaard Kvam / NTB scanpix
PÅ VEGGEN: Munch sitt maleri "Skrik" står nå utstilt ved Museum of Modern Art, MoMA, i New York i USA. Foto: Harald Nygaard Kvam / NTB scanpixVis mer

- Alle amerikanere har et forhold til dette bildet

Se bildene av «Skrik»-utstillingen som åpnet i New York i dag.

Millioner av mennesker verden over fulgte spent med da auksjonshuset Sotheby's solgte den eneste versjonen av «Skrik» i privat eie tidligere i år. Verket satte ny rekord med en prislapp på svimlende 120 millioner dollar.

Ifølge avisa The Wall Street Journal er det den mystiske amerikanske milliardæren Leon Black (60), som kjøpte «Skrik».

Nylig ble det kjent at Museum of Modern Art (MoMA) får stille ut bildet i seks måneder. De tre andre versjonene er alle i Norge.

- Dette er veldig bra for oss. Dette bildet er et ikon og det mest kjente verket innen moderne kunst, sier sjefskurator ved museet, Ann Temkin, da NTB møter henne tirsdag kveld.

Godt beskyttet Hun viser oss stolt utstillingen der «Skrik» troner i ensom majestet midt i rommet, godt beskyttet bak tykt pleksiglass og med vakter på siden.

- Vi merker allerede stor pågang fra verdenspressen, og jeg regner med at mange besøkende også vil være veldig interessert i dette verket. Så det at vi får lov til å låne det i en periode, er en utrolig mulighet for oss, tilføyer hun.

- Hva tenkte du da du fikk nyheten om at MoMA får stille ut «Skrik»?

- Vi ble ekstremt glade. Dette er et utrolig kjent bilde, men å se det med egne øyne er noe helt eget.

Trekkplaster Daglig strømmer tusenvis av mennesker til museet, som ligger midt på Manhattan i New York og blant annet huser verker av Vincent van Gogh, Paul Gauguin og Pablo Picasso.

Temkin tror «Skrik» kan bli et enda større trekkplaster.

- Interessen for dette bildet er unik. Det er noe alle kjenner til fordi det er et av de sjeldne mesterverkene som virkelig treffer deg når du ser det. Alle får et forhold til «Skrik» på grunn av alle følelsene bildet utstråler.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er kulturminister Hadia Tajik på plass i New York for å se utstillingen.

HØY SIKKERHET: Vakthold og glassmonter er en liten del av sikkerhetstiltakene rundt utstillingen av «Skrik». Foto: Harald Nygaard Kvam / NTB scanpix
HØY SIKKERHET: Vakthold og glassmonter er en liten del av sikkerhetstiltakene rundt utstillingen av «Skrik». Foto: Harald Nygaard Kvam / NTB scanpix Vis mer

- Har vi noe å lære av utlandet når der gjelder å framheve Munch? spurte Dagbladet i helga.

- Det har vært en fantastisk mottakelse av Munch-utstillingene i utlandet det siste året, og det er ikke alle i Norge som er klar over hvor stor han er også utenfor vårt lands grenser. Men når det er sagt, så har vi sentrale institusjoner i Norge som har det som en del av sitt oppdrag å ta vare på samlingene etter Munch, svarte Tajik da.

Nysgjerrige turister Flere turister og amerikanere kikket nysgjerrig inn gjennom vinduene på museet, som var stengt tirsdag, men som ettertrykkelig markerte at «Skrik» var ankommet.

- Det er absolutt noe vi kommer tilbake for å se i morgen, dette er jo et verk alle har sett bilder av, og mange jeg kjenner har plakater med «Skrik», forteller Amanda Lane fra Storbritannia.

Hun og mannen er på besøk i New York og gjenkjenner umiddelbart «Skrik» på plakatene i vinduet.

- Det er ikke et bilde jeg personlig ville hatt på veggen, til det er det et for voldsomt uttrykk, men det er absolutt morsomt å kunne få sett det på nært hold, mener Daniel Lane.

- Vi lærer jo om «Skrik» på skolen, så jeg tror alle amerikanere har et forhold til dette bildet. Det er helt unikt og absolutt noe jeg har lyst til å se mens det er utstilt her, tilføyer en annen besøkende, Michael Eshom fra California.

(NTB)

I NEW YORK: Den private kjøperen av «Skrik», har lånt ut maleriet til Museum of Modern Art i New York.  Foto:AP Photo/Sotheby s Auction House
I NEW YORK: Den private kjøperen av «Skrik», har lånt ut maleriet til Museum of Modern Art i New York. Foto:AP Photo/Sotheby s Auction House Vis mer