Alle borgere under mistanke

DLD: Det ligger til rette for det mest omfattende overvåkningstiltaket i norsk etterkrigstid.

OVERVÅKNING: Arbeiderpartiet har klart å kneble debatten om datalagringsdirektivet. Blir direktivet innført, fører det til en masselagring av informasjon om vanlige borgere, sier artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem
OVERVÅKNING: Arbeiderpartiet har klart å kneble debatten om datalagringsdirektivet. Blir direktivet innført, fører det til en masselagring av informasjon om vanlige borgere, sier artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| SØNDAG BESLUTTET Høyres landsmøte seg for ikke å ta endelig stilling til EUs datalagringsdirektiv (DLD). Ledelsen i partiet sikret seg dermed muligheten til å kunne si ja til direktivet, i bytte mot en intern høringsprosess og et resolusjonsforslag.

Justisminister Storberget har allerede forskuttert utfallet: «Dette blir vi enige om», sa han til Aftenposten 10. mai.

Mye tyder på at han får rett: Sannsynligvis vil Høyre-ledelsen gå med på en minimumsversjon av direktivet, dra opp strafferammene for innsyn og sikre rettslig prøving. Kanskje får de også på plass en tilsynsordning, før sluttproduktet parfymeres med noen vidløftige vendinger om respekten for personvernet. For Ap vil disse innstrammingene være udramatiske, hvis de kan sikre seg politisk støtte for å ta det første og avgjørende skrittet.

Dermed ligger det til rette for det mest omfattende overvåkningstiltaket i norsk etterkrigstid.

UANSETT HVOR stramme rammer som settes for politiets muligheter for innsyn, ligger kjernen i direktivet fast: et statlig pålegg om masselagring av trafikkdata om borgernes elektroniske kommunikasjon, informasjon som gjør det mulig å kartlegge sosiale nettverk og bevegelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer