Alle burde ha denne boka i lomma

Novellesamling med viktig påminnelse.

FLIK AV DET MENNESKELIGE: Det som binder menneskene sammen, som mangel på reell kontroll over livet, er tema i Terje Dragseths nye bok.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FLIK AV DET MENNESKELIGE: Det som binder menneskene sammen, som mangel på reell kontroll over livet, er tema i Terje Dragseths nye bok. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Alle burde ha Terje Dragseths nye bok fast liggende i lomma:

«Solen sukker i min sko» er en viktig - og paradoksalt nok gledelig - påminnelse om at livet brått kan ta en ublid vending.

Et øyeblikk   Terje Dragseth er poet, gjendikter, musikant og filmskaper. «Solen sukker i min sko» er hans andre prosautgivelse, og kalles noveller. Korttekster er mer presist. Boka er ikke fortellinger med et narrativt løp, med en utvikling og et høydepunkt.

Historiene er mer som fint slepne øyeblikk eller scener; fra en fotballbane, en molo, en utbombet by.  

Historiene har navn som «Nevrotikeren», «Skytteren», «Skipet», «Huset». Ofte møter vi enkelmennesket, men de andres nærvær og eksistens er vesentlig. I «Skytteren» ligger en snikskytter alene med fingeren på avtrekkeren, klar til å ødelegge noens liv, mens i «Skipet» sveiper fortellerblikket innom flere personer på et skip som legger fra kai.  

Noe kommer til å hende Den ene og de andre er like relevante i disse historiene som konstrueres rundt kontraster som stillstand og bevegelse, mangel og overflod, fiende og venn. Eller brutalitet og skjønnhet, som i novellen om snikskytteren, der musikk plutselig bryter inn:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer