«One Tree Hill» og Mark Schwahn:

Alle de kvinnelige «One Tree Hill»-skuespillerne anklager serieskaperen for seksuell trakassering

18 kvinner står fram i et åpent brev mot serieskaper Mark Schwahn.

ÅPENT BREV: 18 av de kvinnelige skuespillerne og seriearbeiderne fra «One Tree Hill» har skrevet et åpent brev der de anklager serieskaper Mark Schwahn for seksuell trakassering. Foto: Warner Brothers/TV Norge
ÅPENT BREV: 18 av de kvinnelige skuespillerne og seriearbeiderne fra «One Tree Hill» har skrevet et åpent brev der de anklager serieskaper Mark Schwahn for seksuell trakassering. Foto: Warner Brothers/TV Norge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fem år etter at ungdomsserien «One Tree Hill» gikk av skjermen i 2012, står de kvinnelige skuespillerne og flere andre som jobbet med serien fram og forteller om traumatiserende hendelser på settet.

«One Tree Hill» gikk på amerikanske skjermer fra 2003 til 2012, og er den fjerde lengst sendte tv-serien på nettverket CW. Serien var også populær i Norge, og har blitt sendt i reprise en rekke ganger på TVNorge/FEM.

I et åpent brev publisert i Variety, anklager de 18 kvinnene serieskaper Mark Schwahn for seksuell trakassering.

Brevet ble skrevet til støtte for Audrey Wauchope, tidligere manusforfatter for serien, som anklager Schwahn på Twitter for å ha oppført seg upassende og for å ha klådd på de kvinnelige ansatte.

HOLDER SAMMEN: «One Tree Hill»-stjernene Sophia Bush, Bethany Joy Lenz og Hilarie Burton er tre av de som har skrevet under på brevet. Foto: Warner Brothers/TV Norge
HOLDER SAMMEN: «One Tree Hill»-stjernene Sophia Bush, Bethany Joy Lenz og Hilarie Burton er tre av de som har skrevet under på brevet. Foto: Warner Brothers/TV Norge Vis mer

En åpen hemmelighet

I brevet, som blant annet er undertegnet av seriens tre kvinnelige hovedroller Sophia Bush, Hilarie Burton og Bethany Joy Lenz, står det at serieskaperens oppførsel under innspillingen av «One Tree Hill» ikke var noen hemmelighet på settet.

«Mange av oss ble, i varierende grad, manipulert psykologisk og følelsesmessig. Mer enn én av oss får fortsatt behandling for posttraumatiske stresslidelser», står det i brevet.

Kvinnene skriver videre at mange av dem ble snakket til på måter som gikk fra «dypt opprørende, til traumatiserende, til rett og slett ulovlig». Et par av dem skal ha bli satt i situasjoner der de følte seg fysisk utrygge, og noen av kvinnene fikk karrierene sine truet, hevdes det i brevet.

Støttet hverandre

«One Tree Hill»-kvinnene forteller i brevet at de holdt sammen og støttet hverandre gjennom det hele. I brevet skriver de:

«Vi laget trygge steder for å snakke om oppførselen hans og hvordan vi kunne håndtere den. For å advare nye kvinner som sluttet seg til oss.»

Videre i brevet står det at mye av det som skjedde ble holdt ute av syne for studioet, men at kvinnene forsto at ingen var totalt uvitende.

«Mangelen på handling som har vært rutine, det å vende det andre kinnet til, er uakseptabelt», skriver kvinnene.

Presset til å ikke si ifra

SKREV UNDER: Jana Kramer og Shantel VanSanten var også med på å skrive brevet. Foto: Warner Brothers/TV Norge
SKREV UNDER: Jana Kramer og Shantel VanSanten var også med på å skrive brevet. Foto: Warner Brothers/TV Norge Vis mer

Flere av kvinnene skal under innspillingen av serien blitt fortalt at dersom de snakket ut om denne kulturen, ville det føre til at serien ble kansellert, noe som betydde at hundrevis av mennesker mistet jobben.

«Dette er ikke en passende mengde press å legge på unge jenter», skriver kvinnene som også forteller at flere av dem valgte å ikke snakke ut om det offentlig fordi de ikke ville ødelegge det fine bildet og minnet fansen har av serien.

Kvinnene ønsker at «One Tree Hill» skal forbli det stedet der «alt er bedre og alt er trygt» for fansen, men skriver at «virkeligheten er at ingen steder er trygge når det har en underliggende og infisert svulst».

Får støtte fra kollegaer

Etter at brevet ble publisert har flere av de mannlige skuespillerne fra serien delt sin støtte på sosiale medier. Skuespilleren James Lafferty som hadde en av hovedrollene, skrev på Twitter at han applauderer alle «One Tree Hill»-kvinnene, og at han håper på forandring.

Andre kvinner som har vært en del av tv-serien har også støttet opp om anklagene. Se noen av reaksjonene nederst i saken.

Mark Schwahn har ikke kommentert saken selv, men en talsperson fra kanalen E! der Schwahn har en pågående serie, har kommet med en offentlig uttalelse:

«Vi overvåker informasjonen nøye. E!, Universal Cable Productions og Lionsgate Television er forpliktet til å gi et trygt arbeidsmiljø der alle behandles respektivt og profesjonelt.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer