Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

alle elsker david

Vi lot fjortisjentene grille nasjonens nye megakjendis: David fra Andenes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«IDOL»-AUDITION

, Tromsø, november 2002: En blond 16-åring fra Andenes står midt i rommet. Han synger 3 Doors Down-låta «Kryptonite». Juryen trenger ikke høre mer enn 15 sekunder før de vet de har med en stjerne å gjøre.

Han heter David Pedersen.

DA «IDOL»-SERIEN

gikk i vinter, snakket alle om David. På RIMI, på Last Train i Oslo og i telefonen ble det gjentatt om og om igjen: Kurt har bra stemme, men han er bergenser. Gaute er en fløtepus med forkjærlighet for ballader. Men, sa folk, David, han har potensial til å bli superstar. Og vi så det alle sammen. David sang. David dansa. Han kyssa kordamene. Han blunka til kameraet. David rett og slett herja med publikum. Det var ikke bare fjortisjentene som mista pusten. Ryktene skal ha det til at selv BMG-sjef Lena Midtveit rødmer når hun snakker om David.

TRE MÅNEDER

etter at han gikk ut av «Idol» med en hederlig tredjeplass, sitter David og signerer sin første singel «Wild at Heart» på Ski Storsenter. Det er over 30 varmegrader og lufta er stinn av parfyme og tenåringssvette. Mange hundre jenter i alderen fire til 20 år står i kø for å få autograf og klem. David skriver og klemmer, skriver og klemmer. Jentene har med seg smågodtkrokodiller og is-te med ferskensmak. Alle vet hva David liker: Pappas kinesiske gryte, tortillas med dipp og biting i øreflippen. Helene Davidsen (13) vet nesten alt som er verdt å vite om David. Øynene hennes er store og blanke, hun er rød i kinnene.

- Han er flink, kjekk og sexy. Han er bare helt perfekt.

Julie Alvad (11) har skrevet «David» på kinnet med sprittusj. Hun svinser rundt omkring på senteret med en tilsynelatende utømmelig energi.

- Du aner ikke hvor mye dette betyr for meg, sier hun, og trykker hendene mot hjertet.

DAGBLADET FREDAG

lurer på hva jentene ikke vet om David, og gir dem en sjanse til å finne det ut. Julie, Helene og en gjeng andre jenter får rett og slett leke journalister med David som intervjuobjekt. Spørsmålene hagler. Lydnivået hos ungjentestemmene er oppsiktsvekkende høyt. Og du som trodde folk snakket i munnen på hverandre på «Holmgang»: fjortiser er mye verre.

- Er du jomfru, David?

- Det er en privatsak, svarer David, og himler med øynene.

- Har du kjæreste?

- Det har ingen noe med. Det er en privatsak.

- Er det?

- Ja, det er det.

- Hva slags jenter liker du?

- Jenter som er seg selv og tør å si ifra.

- Foretrekker du yngre jenter?

- Herregud. Det finnes jo en nedre grense. Maks ett, kanskje to år. Og da skal hun være bra voksen.

- Kunne du ha blitt sammen med ei som er 13 år?

- Aldri.

- Kunne du blitt sammen med ei som er 11 år?

- Aldri!

- Hva med når jeg er 32 og du er 39?

- Det får vi i så fall se på når den tid kommer, sier David, og rister på hodet.

- SYNES DU SELV

at du er deilig?

- Neste spørsmål, takk.

- Ble du sint da Ole Evenrud sa du ikke kunne synge?

- Jeg ga klar beskjed om at jeg ikke likte det.

- Husker du at du traff noen jenter på Norway Cup, vi hadde løpt etter bussen etter konserten, og så måtte vi tisse, og så gikk vi inn i et gult hus, og da satt du på trappa, og så fikk vi lov av vakta til å gå inn og si hei, vi måtte ikke si det til noen andre, og jeg begynte å grine fordi jeg var så oppspilt?

- Eehh. Joda, husker sikkert det.

- Ble du glad for sjokoladen det sto «1000 kyss» på? Den kosta 39 kroner.

- Ja, jeg ble glad, svarer David.

- Det er smigrende. Men jeg trenger ikke å få gaver, liksom.

UNDER FOTOGRAFERINGEN

er det tilløp til hysteri blant jentene. Alle vil klemme og holde. Og alle snakker, om mulig, enda høyere og fortere enn tidligere.

- Husker du oss fra da du spilte inn musikkvideoen? Vi hylte «David, kom hit!» Og da sa du «ja, sikkert», og vi bare...

- Eehh. Dokker, ja. Æ huske dokker...

David er ganske tålmodig, men ikke 100 prosent komfortabel med situasjonen.

- Jeg synes det er sprøtt at noen er så opptatt av meg. Det er smigrende og koselig. Men jeg forstår ikke helt hylinga og bamsene. Klart jeg tenker på at mange ser opp til meg. Jeg prøver å være et godt forbilde.

David har allerede lært seg popstjernestandardformuleringene.

KLOKKA NÆRMER SEG

ni om kvelden. David har skrevet mange hundre autografer og delt ut hundrevis av klemmer. Sliten, men fornøyd, kan han sette seg i BMWen tilbake til hotellet i Oslo. Livet hans har tatt en brå vending etter «Idol.» Fra å være en vanlig allmennfagsgutt fra Andenes, er han blitt en av landets største kjendiser. Hverdagen i sommer har vært 70000 publikummere på «Idol»-turné, privatfly og politieskorter. Jobbing i studio med Espen Lind.

Men ingenting slår dette: i forrige uke var David utbrettsgutt i Se og Hør. Nå henger han på veggene i 100000 pikerom.

Da er det ingen vei tilbake.

Davids debutalbum kommer i slutten av september.

LAST MAN STANDING: Kjetil Rolness spår at det bare er en av de tre «Idol»-gutta Kurt, Gaute og David som kommer til å være stor om ti år. Så når vi har gått lei stemmen til Kurt, og Gaute har fått fem kjærlighetsbarn og bosatt seg på et småbruk på Hedemarken, står det én igjen på toppen: David Pedersen fra Andenes. Han har utseendet, den rocka stemmen og ungdommens pågangsmot. Det eneste som mangler nå, er en ekte rockeskandale.