Alle elsker Marit

Marit Larsen (25) har mange grunner til å juble.

Her er årets beste internasjonale plater

Årets beste norske

- Jeg blir bare enda mer sulten, sier Norges nye musikkdronning om suksessen.

Dagbladet har kåret Marit Larsens plate «The Chase» til årets beste. I 2006 ble solodebuten «Under The Surface» stemt inn på andreplass, bak 120 Days. I år var det hennes tur.

- Det er en stor ære, sier hun alvorlig.

Må bevare husfreden

På Dagbladets liste over årets beste album, figurerer også Marit Larsens musikerkjæreste Thom Hell. På sjuendeplass.

- Det er kjempebra!

VINNEREN: Marit Larsens samboer, best kjent som Thom Hell, må se seg kraftig slått av Larsen i Dagbladets albumkåring. - Men fullstendig obje    ktivt sett er den plata en av de beste utgivelsene i år, mener hun om kjærestens plate. Foto: ESPEN RØST
VINNEREN: Marit Larsens samboer, best kjent som Thom Hell, må se seg kraftig slått av Larsen i Dagbladets albumkåring. - Men fullstendig obje ktivt sett er den plata en av de beste utgivelsene i år, mener hun om kjærestens plate. Foto: ESPEN RØST Vis mer

- Så det blir ingen sure miner hjemme fordi du slår ham på lista?

- Nei. Men fullstendig objektivt sett er den plata en av de beste utgivelsene i år.

Uansett får ikke deres individuelle musikkarrierer særlig stor plass i forholdet, ifølge Larsen.

- Det er ikke sånt som vi snakker om. Vi må jo bevare husfreden, ler hun.

Heftig høst

Utenfor vinduene i peisestua på Grefsenkollen er det hvitt overalt. Marit Larsen drikker kakao. Hun har hatt et godt år. Et supert år, vil noen kanskje si.

Hun har gitt ut sin andre soloplate. Singelen «If A Song Could Get Me You» har ligget på førsteplass på Hit40-lista - Norges offisielle radioliste - i 14 uker, like lenge som Robbie Williams «Feel» gjorde. Hun skal opptre på Nobelkonserten, og hun er A-listet hos svensk P4.

- Det har vært en heftig høst, og en veldig god høst, sier hun rolig og behersket, og lurer på om hun snakker for fort.

- Jeg har lært meg å snakke sakte. Egentlig snakker jeg kjempefort, smiler hun.

- Hva tenker du om at du har ligget på førsteplass på Hit40-lista like lenge som Robbie Williams gjorde?

- Jeg klarer nesten ikke ta det innover meg. Men det er klart det gjør meg veldig glad. Det betyr at veldig mange mennesker har hørt musikken min. Foruten Thom Hell, er Larsen samstemt i forhold til Dagbladets kåring over årets beste norske plater. Rockettothesky, Ane Brun og Ingrid Olava er alle artistnavn Larsen trekker fram på spørsmål om hva hun selv synes er årets beste norske utgivelse.

- For norsk musikk har dette vært et gullår. Rockettothesky-plata er utrolig bra. Det samme er Odd Nordstogas «Pilegrim»-plate. Den sangen som går på radioen hele tida, «Min eigen song», tar knekken på meg hver gang jeg hører den. Ane Brun har valgt en produsent som utfordrer henne. Det er så spennende å følge med på henne, og hun har tatt et steg opp, mener Larsen.

Farlige valg

Marit Larsen var 13 år da hun begynte å skrive musikk, og 22 da hun ga ut sin første soloplate. Hun føler at hun er i konstant utvikling.

- Jeg merker forandring både på stemmen og materialet mitt, og jeg forsøker hele tiden å bli en bedre instrumentalist. Smaken min utvikler seg. Plata handler om å finne ut hvor man skal, og hvilke mennesker man skal bruke livet sitt på. Det er farlige valg. Det føles voldsomt å leve. Men jeg er fornøyd med valgene jeg har tatt til nå.

Lille julaften skal Marit Larsen hjem til foreldrene sine på Lørenskog.

- Da pakker jeg alt jeg trenger i bilen og kjører hjem og blir der til 2. juledag. Det er ikke langt, men jeg føler at jeg er på ferie likevel.

- Hvor har du det aller best?

- Jeg har det aller best hjemme med pianoet. Det er en pålitelig og god følelse, som ikke krever annet enn at pianoet fortsatt står der.