Alle elsker Robyn

Dette er artisten jeg vil at dattera mi skal like, skriver Trude Ringheim.

ALLEMANNSSTJERNE: Snakker om å bli tatt inn i kred-varmen. Robyn (31) har uansett unike, sårbare kvaliteter.
Foto: Eirik Helland Urke
ALLEMANNSSTJERNE: Snakker om å bli tatt inn i kred-varmen. Robyn (31) har uansett unike, sårbare kvaliteter. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

DET ER ROBYNS paradeår. Den svenske popyndlingen hadde så mange låter på hjertet at hun like godt ga ut tre plater på under ett år. Body Talk-trilogien har fått anmelderne til å kaste yatzy med terningen. Samleplata fikk en sekser av Dagbladet mens VG kårer Robin Miriam Carlson (31) til vinner når årets internasjonale plater nylig ble kåret.

Norge elsker Robyn. Da hun gikk på scenen på Øya-festivalen i sommerens trangeste shorts, skrelte hun nonchalant en banan og alle smilte. I et ekstremt tettpakket Arena-telt på Roskilde lagde hun dansefest, i mars kommer hun til Grieghallen og Oslo Spektrum og lørdag strålte Robyn på Nobelkonserten.

ROBYN VAR tenåringsjenta på hitlistene i -97. I 2005 var hun sårbar hipsterartist, etter å ha gått på en smell. I 2010 tar alle bølgen for hennes fengende elektropop. Kommersiell skamløshet pares med innovasjon, undergrunnsteft og Snoop Dogg. Robyn favner bredt fordi hennes søte stemme, sårbare tekster og dansbare beats også sjarmerer dem som egentlig ikke liker slik musikk i det hele tatt.

MATS BORCH BUGGE, musikksjef i NRK P3, har rett når han forklarer suksessen med at hun har knekt Abba-koden:

«Låtene raser gjennom kroppen som rene endorfiner, samtidig som det er en underliggende tristhet i tekstene. Det er vel i grunnen själva livet, det der», sier Borch Bugge. Poenget er ikke at tekstene ofte er selvbiografiske, men at de oppfattes som ærlig. I «Giving you back» sang hun om sin hemmelige abort. Ofte handler det om annerledeshet, selvstendighet og ensomhet. Unge jenter tror på Robyn. Heltinnen gir trøst og mot: Når hun synger «Dancing on my own», gir det jenter frihet på dansegulvet. Når hun synger «Get yourself together» er det bare å reise seg etter nederlagene.

BARNDOMMEN VAR omflakkende med foreldrenes surrealistiske teater- og dansegruppe. Musikken tilhører klubbene og dansegulvet. Jeg liker kroppen hennes når hun danser på scenen. Hun viser seg ikke bare fram. Hun er sexy med naglebelter, miniskjørt og kul, blond sveis, men aldri porno. Tøff, selvstendig, men sårbar. Superstjerne, men likevel helt vanlig. En artist med klar «Girl next door»-utstråling som verken er distansert eller perfekt. Unge jenter føler at de kunne ha vært venninne med Robyn. Ikke bare drømmer de om å være som henne, de kunne faktisk vært henne. Føler de. En artist som framstår som unik og som alle andre - er et ideal som passer perfekt for dagens unge generasjon.

JEG SKJØNNER at jeg er blitt farlig voksen, når jeg ser henne på Roskilde og tenker på barna mine. Robyn er også artisten mamma heier på.

Hun virker som ei veldig ok venninne å ha. Når dattera di på åtte har meldt overgang fra Hannah Montana til Rihanna, Beyoncé og Lady Gaga, er det på tide å introdusere Robyn. Jeg har nemlig en plan. Etterpå skal hun få møte Debbie Harry og Patti Smith.