FORBILDER: Debatten om skjønnhetsidealene kan ikke ha som utgangspunkt at skjønnhet bare er et kunstig og kompleksfremmende system som kan og bør bekjempes, eller at det ikke finnes noe skjønnhetshierarki, skriver Inger Merete Hobbelstad i denne ukas essay. Bildet viser Elizabeth Taylor i filmen «Katt på hett blikktak».
FORBILDER: Debatten om skjønnhetsidealene kan ikke ha som utgangspunkt at skjønnhet bare er et kunstig og kompleksfremmende system som kan og bør bekjempes, eller at det ikke finnes noe skjønnhetshierarki, skriver Inger Merete Hobbelstad i denne ukas essay. Bildet viser Elizabeth Taylor i filmen «Katt på hett blikktak».Vis mer

Alle er ikke like vakre

Skjønnhetsdebatten har det med å skli inn i to blindveier.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[faktaboks= 1, right]En vinterdag da jeg var liten, det må ha vært rundt 1989, gikk jeg hjemover fra skolen sammen med ei jente i klassen min. Akkurat den ettermiddagen var vi opptatt av distinksjonen mellom søt og pen, og vi diskuterte hvem i klassen vår som var det ene eller det andre.

En av oss nevnte ordet «vakker». Da måtte vi stoppe opp og tenke oss om. Ordet var liksom for stort for oss. Vi kom fram til at ingen vel egentlig var vakre. Eller, kanskje Sissel Kyrkjebø. Ingen andre.

Mange år seinere er ordet «vakker» overalt, i avisene, i kommentarene under glødende fotografier på sosiale medier, gjerne i kombinasjon med et hjerte eller tre.

Samtidig som komplimentene blir flere, øker selvforakten. Denne uka kom en studie som viste at australske barn ned i åtteårsalderen er misfornøyde med kroppene sine. I Norge blir stadig flere unge rammet av spiseforstyrrelser.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn