-Alle fantaserer om å bli voldtatt

Catherine Breillat, regissøren av filmen «Romance» - den med kjønnsorganer i bevegelse - mener alle kvinner fantaserer om å bli voldtatt. Og at noen bør bli det, for å bli kvitt fantasiene.

Altså, hun mener ikke at voldtekt er frigjørende i seg selv, eller generelt ønskelig, men:

-I motsetning til Freud tror jeg man kan bli kurert for sine ubehagelige fantasier ved å oppleve dem. Når hovedrollen i min film lar seg binde, blir hun ikke bundet - men frigjort.
-Er dette noe du anbefaler alle kvinner?

-Nei, bare de som har styrke til å overleve det. Du kan ikke be noen gå på glødende kull hvis de ikke er tykkhudete.

Sex ikke synd

Hovedrollen i «Romance» både voldtas og utsettes for sadistisk sex - uten å sette seg særlig til motverge. Ifølge regissøren er dette noe hun bare gjennom, for å frigjøre seg fra sin mentale ballast:

-Fra det som alle kvinner vokser opp med, nemlig at sex er skittent, synd og krenkende.

-Mens det egentlig er...?

-Jeg tror ikke folk som har sex, opplever det som skittent eller galt. Sex handler ikke om kjønn, sex er noe som kan føre oss inn i en ny dimensjon.

Sjokkert selv

Regissøren fastholder at «Romance» er en feministisk film, nettopp fordi - hvis vi forstår henne rett - den viser en kvinne som frigjør seg. Fra samfunnets syn på seksualiteten, som er kvinneundertrykkende.

-Kvinner oppfører seg som gisler som har godtatt kidnappernes, altså mennenes, argumenter, sier Breillat - som nå er i gang med en film om jenter som mister møydommen.

-Er det ditt mål å sjokkere?

-Nei. Jeg blir selv sjokkert over at samfunnet sjokkeres når jeg viser oss slik vi er.

Si din mening om «Romance»!

KONTROVERSIELL: Filmregissør Catherine Breillat takker norsk presse for å ha argumentert for at filmen hennes måtte vises på kino.