Pride-markeringer

«Alle» gjør som Frida Marie

Siden skyteepisoden i Oslo har flere kunstverk knyttet til pride-markeringen spredt seg i sosiale medier som ild i tørt gress. - Folk takker meg, sier Frida Marie Grande (30)

KUNSTNER: Frida Marie Grande har tegnet bildet som «alle» deler i sosiale medier. Foto: Privat
KUNSTNER: Frida Marie Grande har tegnet bildet som «alle» deler i sosiale medier. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag, har flere tatt til gatene og sosiale medier for å uttrykke sin støtte til de som har blitt berørt av angrepet.

Natt til lørdag våknet Frida Marie Grande til en telefon fra en av sine bestevenninner som fortalte hva som hadde skjedd.

- Jeg klarte ikke sove ett sekund videre. Jeg fikk et behov for å gjøre noe, så jeg satte meg ned for å tegne, sier hun.

Grande driver den populære instagramkontoen @frida.tegner, og valgte å dele bildet hun hadde tegnet på sin profil.

- Det er et forsøk på å skape noe felles – noe vi alle kan stå sammen om. Når slike ting skjer, så har vi behov for å uttrykke medfølelse, sorg og avstand til hatet, så jeg tenkte bilde kunne være et fint holdepunkt, sier hun.

- Mange synes det er vanskelig å vite hva man skal si i en slik situasjon, for det finnes jo nesten ikke ord for det. Derfor var tanken å lage et visuelt uttrykk alle kan bruke.

Utallige delinger

Bildet har spredt seg som en farsott i sosiale medier, og kunstneren forteller at hun ikke har peiling på hvor mange som har delt bildet hennes.

- På min profil har jeg 472.000 visninger. I tillegg har mange postet bildet på sine profiler – både enkeltpersoner og bedrifter, sier hun

Flere av de som har postet bildet på sine kontoer er Universal Music Norge, artist Tone Damli, Kondomeriet og motemagasinet Elle.

Grande forteller at innboksen er stappfull av meldinger fra både kjente og ukjente.

- Folk takker meg. Det er hyggelig at bildene kan bety mye for noen andre. Det er fint å kunne bidra med et eller annet.

MARKERING: Rino Glosli, leder i Sarpsborg Pride, valgte å gjennomføre mandagens markering i Sarpsborg sentrum. Video: Nyhetips. Reporter: Stian Drake Vis mer

Delte i affekt

Lørdag morgen delte også illustratør og billedkunstner Lisa Aisato bildet «Luft og kjærlighet» på sosiale medier.

Posten, med teksten «Å elske er en menneskerett», er i skrivende stund delt og likt til sammen over 40.000 ganger på Facebook og likt over 27.000 ganger på Instagram.

Aisato, som opprinnelig holder til på Hvaler, var i Oslo fredag kveld, og til Dagbladet forteller hun at det var kontrasten hun våknet opp til lørdag morgen som fikk henne til å dele bildet.

⁃ Fredag kveld var Oslo et godt sted å være. Det var varmt, gatene var fylt av farger og glede. Da jeg våknet lørdag morgen og så et intervju med Morten Hegseth på NRK, så ble jeg så satt ut, utrolig sint og lei meg av det som hadde skjedd. Så delte jeg bildet i affekt, forteller hun til Dagbladet.

VGTV-profil Hegseth er blant dem som har brukt bildet i sine mediekanaler etter angrepet.

BLE SINT: Kunstner Lisa Aisato ble både sint og lei seg da hun våknet til nyheten om Oslo-angrepet. Carina Johansen / NTB
BLE SINT: Kunstner Lisa Aisato ble både sint og lei seg da hun våknet til nyheten om Oslo-angrepet. Carina Johansen / NTB Vis mer

Billedkunstneren forteller at illustrasjonen opprinnelig ble lagd til en tekst om lesbisk kjærlighet av sexolog Bente Træen i Dagbladet Magasinet i 2018. Hun forteller at hun ønsket å uttrykke noe etter Oslo-angrepet, men at hun i stedet for å formulere seg i tekst, hentet opp igjen dette bildet.

⁃ Jeg kan ikke bidra med så kloke ord, for min sterkeste side er det visuelle. Da kom jeg på dette bildet, og delte det. Jeg tenker at det på en eller annen måte kan symbolisere at kjærlighet overvinner alt. Og håp. Kanskje kan det være en trøst for noen, sier Aisato.

Viktig i krisetider

Professor i sosiologi ved NTNU, Aksel Tjora har skrevet boka «Hva er Fellesskap». Han sier det er forståelig at bildene har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier.

- Det handler om identifikasjon og ideen om å gjenkjenne seg selv i den andre. Slike symboler, som bildene har blitt, kan sørge for å oppnå følelsen av fellesskap.

Tjora mener at slike bilder som Grande og Aisato har tegnet kan være kjempeviktige i krisetider.

- Svært mange opplever lysten til å si fra, gi støtte eller kanskje til og med protestere, men at det er vanskelig å finne kanaler for dette. Å dele eller vise fram enkle, men tydelige symboler blir en form for lavterskel-sympatisering som mange kan ta i bruk, og som dermed sprer seg svært fort. Resultatet kan da være at man opplever å stå sammen i en stor bevegelse, og dette skaper en positiv følelse av tilhørighet og felles innsats mot intoleranse og terror.

Sosiologen forteller at det ikke er første gang man ser at slike bilder deles i sosiale medier etter alvorlige hendelser.

- Etter terrorangrepet mot avisa Charlie Hebdo i Paris i 2015, så man at mange delte bilder med teksten «Je suis Charlie» eller «Jeg er Charlie». Og et nylig eksempel er selvsagt det ukrainske flagget eller fargene man har lagt til på profilbilder, sier Tjora

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer