Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Alle guvernørens menn

Inntil nylig var New Jersey guvernør Chris Christie republikanernes store håp. Men så fikk han en rolle i et virkelighetsdrama som ligner på «Sopranos» møter «Presidenten».

DEMENTI: -Jeg er ingen bølle, sa New Jersey-gevernør Chris Christie til beskyldningene om at han sto bak en strategisk stengning av flere filer på den trafikkerte George Washington-brua fra New Jersey til Manhattan. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Scanpix
DEMENTI: -Jeg er ingen bølle, sa New Jersey-gevernør Chris Christie til beskyldningene om at han sto bak en strategisk stengning av flere filer på den trafikkerte George Washington-brua fra New Jersey til Manhattan. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

I New Jersey er politikken røff. Man plager med glede sine motstandere. Som da en tidligere demokratisk guvernør lot et helikopter fly lavt over republikanernes sommer-piknik. Språkbruken er også røff. Slik har Chris Cristie, delstatens republikanske guvernør, vært en verdig representant for delstaten med sitt eksplosive temperament,. Han snakket rett fra levra, enten han skjelte ut en lærer eller kalte en journalist idiot. Blant USAs silikonglatte politikere gjorde det ham populær. Han vant guvernørvalget sist høst med store marginer. Han stiller i tungvektsklassen og ble, på flere måter, regnet som den største favoritten til å bli republikanernes presidentkandidat. Men i fjor høst kjørte Christie seg fast i alvorlige trafikkproblemer.

I november i fjor ble to innkjøringsfiler til George Washington- brua fra New Jersey inn til Manhattan stengt, plutselig og uten forklaring. Det førte til enorme køer. I den nærmeste byen, Fort Lee, forplantet køene seg til totalt trafikkaos. Ungene kom ikke på skolen, politiet som skulle lete etter en forsvunnet fireåring kom ikke fram. Det gjorde heller ikke ambulansene. Kaoset varte i fire dager, inntil New York-sjefen for havnevesenet (som har ansvaret for bruene) beordret veiene åpnet. Den offisielle grunnen til sperringene var at det skulle være en slags stresstest av trafikken. Den reelle grunnen var at Christies nærmeste rådgivere fikk veien stengt for å straffe den demokratiske ordføreren i Fort Lee. Årsaken skal være at ordføreren ikke støttet Chris Christie før guvernørvalget.

Tanken på at titusener av bilister måtte stå i timelange køer i fire dager, bare fordi Christie eller Christies menn ville lære en oppsetsig ordfører en lekse, provoserer. I tillegg ble folks liv satt i fare. Christie selv opptrådte først på sitt vanlige bredkjeftede vis. - Ja visst, jeg var faktisk der og satte opp sperringen selv, slang han med leppa på en pressekonferanse.

Så offentliggjorde Havnevesenet flere tusen dokumenter og e-poster. Der viste det seg at det var neststabssjefen til Chris Christie, Bridget Ann Kelly, som hadde sent en e-post til David Wildstein, en alliert i Havnevesenet, og bedt om at ordføreren av Fort Lee skulle straffes: «På tide med noen trafikkproblemer i Fort Lee» skrev hun. «Oppfattet» svarte Christies mann i Havnevesenet.

Chris Christie har alltid vært tøff i klypa. Da en professor som satt som nøytralt medlem av en komité som skulle justere valgdistriktene i New Jersey ikke gikk med på å støtte republikanernes forslag, gikk guvernøren personlig inn og strøk en million i bevilgninger til professorens seksjon på universitetet. Selv har Chris Christie lovet at han skal få slutt på den skitne politikken i New Jersey. Nå står bevisene på noe annet i kø.

Og på en to timer lang pressekonferanse sist torsdag prøvde tøffingen Chris Christie å ri stormen av ved å vise en ny side av seg selv: Guvernøren var blitt holdt for narr av sine nærmeste medarbeidere. Den «dumme og svikefulle» medarbeideren Bridget A. Kelly ble brutalt sparket. En annen troløs tjener måtte trekke seg fra arbeid for det republikanske partiet. Selv var Chris Christie helt uten skyld. Han hadde bare stolt på sine medarbeidere. Derfor hadde han ikke gransket beskyldningene nærmere i månedene før bevisene kom på bordet. I grunnen var det var Chris Christie det var mest synd på i hele den triste historien. Og så kom dementiet:
- Jeg er ikke en bølle. Det er et dementi som minner om Richard Nixons klassiske: - Jeg er ikke en skurk. Spørsmålet er om guvernørens menn holdt på på samme vis som alle presidentens menn gjorde under Nixon. Grunnspørsmålet er det samme: Hva visste guvernøren og når visste han det?

Folk som kjenner de røffe spillereglene i New Jersey politikken mener det er utenkelig at Christies aller nærmeste medarbeidere skulle sette i gang en fire dagers maktdemonstrasjon på George Washington-brua uten at sjefen visste om det. Christie har en autoritær lederstil. Han vil ha full kontroll. Christie spiller høyt hvis han lyver når han nå insisterer på at han aldri visste noe. Påstanden er en utfordring til pressen om å grave dypere. Dukker det da opp bevis for at han løy på pressekonferansen, er Christie politisk død. Slik kan det gå når man vil leke politikk midt i trafikken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media