DEBATT

DEBATT: Verdensdagen for psykisk helse

Alle har en psykisk helse

Det er ikke noe motsetning mellom det norske temaet Gi tid og Selvmordsforebygging.

Gi tid: Årets tema for verdensdagen for psykisk helse er "Gi tid". Her svarer Mental Helse på kritikk av temavalget. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Gi tid: Årets tema for verdensdagen for psykisk helse er "Gi tid". Her svarer Mental Helse på kritikk av temavalget. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Oda Rygh bruker spalteplass i egen avis for å kritisere tematikken i Verdensdagen for psykisk helse i Norge. Hun lurer på hvorfor Norge velger å gi årets kampanje temaet «Gi tid» når World Mental Health Federation har «selvmordsforebygging» som sitt tema.

Vi er glade for at Rygh setter Verdensdagen på agendaen, men det er helt tydelig at Rygh ikke har satt seg inn i kampanjens formål eller vært aktiv deltager på en av de 2200 markeringene som har vært i år. Hadde hun gjort det, ville hun forstått hvilken kraft disse markeringene har for psykisk helse og at det ikke er noe motsetning mellom det norske temaet Gi tid og Selvmordsforebygging.

De fleste som markerer Verdensdagen jobber med psykisk helse på en eller annen måte. De er helsesykepleiere, leger, HR-sjefer, folkehelserådgiver, eller som frivillig eller ansatt i en organisasjon. Longyearbyen skole, Mortensrud OUS, mobilselskapet Dipper, Sarpsborg kommune og Norsk Friluftsliv er eksempler på disse. Likevel velger de i å delta i markeringen. De ser på dagen som en mulighet til å vie litt ekstra oppmerksomhet til psykisk helse. Andre har kanskje en annen kjernevirksomhet, men deltar på markeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.