Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Overgrep

Alle har et ansvar for å melde ifra

Det spiller ingen rolle hvor godt utrustet og kompetent det offentlige apparatet er, hvis de ikke blir koblet inn. Hvis ingen sier ifra.

MELD IFRA!: Alle som mistenker overgrep har et selvstendig ansvar for å melde ifra. Gjør du ikke det, er sjansen uhyggelig stor for at alle andre tenker akkurat det samme som deg. Foto: Ilya 
<span style="background-color: initial;">Andriyanov /&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">NTB Scanpix&nbsp;</span><div><br></div>
MELD IFRA!: Alle som mistenker overgrep har et selvstendig ansvar for å melde ifra. Gjør du ikke det, er sjansen uhyggelig stor for at alle andre tenker akkurat det samme som deg. Foto: Ilya Andriyanov / NTB Scanpix 

Vis mer
Meninger

Jeg satt i salen da statsminister Erna Solberg holdt sin tale tidligere denne måneden. I talen kom hun med fem løfter til barn. Et av disse traff meg spesielt sterkt. Det var løfte nummer 4: Barn skal ikke utsettes for vold og overgrep. Mange tenker sikkert at dette er et løfte som sier seg selv. At det er opplagt at ingen barn skal oppleve vold og overgrep. Men slik er dessverre ikke virkeligheten.

JURIST: Christine Nilssen.
JURIST: Christine Nilssen. Vis mer

Mye av debatten går på organisasjon og struktur. Politiet må ha tilstrekkelige ressurser som brukes riktig, og inneha god kompetanse på vold og overgrep mot barn. Det samme gjelder barnevernet. Det spiller imidlertid ingen rolle hvor godt utrustet og kompetent det offentlige apparatet er, hvis de ikke blir koblet inn. Hvis ingen sier ifra.

Jeg jobber med voldsoffererstatning. Nesten daglig sitter jeg og leser forklaringer fra barn som har vært utsatt for de verste tingene man kan tenke seg. Mange av disse sakene har imidlertid én ting til felles. Én person som fikk det til å stoppe. En som sa fra.

I mange tilfeller blir ikke barnevern eller politi kontaktet. Det er ikke sikkert at man ser eller vet helt sikkert, men man mistenker kanskje. Ser tegn til at noe kanskje ikke stemmer. Men så tør man ikke å melde fra, for hva om man tar feil? Om man misforstår? Hvis man ved en feiltakelse ødelegger familier, kameratskap, relasjoner?

Nei, tenker man kanskje, da er det bedre å la være. Hvis det er noe i det er det sikkert noen andre som melder fra. Det er jo ikke mitt ansvar. Dette er feil. Det er ditt ansvar.

Alle som mistenker har et selvstendig ansvar for å melde ifra. Og hvis ikke du gjør det, er sjansen uhyggelig stor for at alle andre tenker akkurat det samme som deg. Det er mye bedre at barnevern og politi kobles inn en gang for mye enn en gang for lite. Det kan være livreddende.

Dessverre er det mange skjebner hvor «en gang for lite»-mentaliteten ble avgjørende. Mange liv som tok slutt for tidlig. Mange liv som kunne vært bedre enn de er i dag, dersom noen hadde turt.

Målet vårt må selvfølgelig være å forebygge, å forhindre at overgrep og vold skjer overhodet. Men i de tilfellene hvor man ikke greier å forebygge, må man gjøre det man kan for å forhindre at det fortsetter.

Kanskje er det akkurat du som redder et barn fra en hverdag med vold og overgrep. Du kan utgjøre en forskjell. Gjør det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling