LEDER

Dagbladets hovedleder:

Alle har godt av å lære praktiske ferdigheter

Hva er håndverkets plass i skolen?

VIL SKILLE KUNST OG HÅNDVERK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). 
VIL SKILLE KUNST OG HÅNDVERK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Kampen mot teoribeistet i norsk skole tiltar. Det siste er at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) foreslår å splitte opp kunst og håndverk-faget, som han mener har blitt for teoritungt. Tanken er at elevene på ungdomskolen skal kunne velge en mer teoretisk og kunstorientert versjon, eller en mer praktisk og yrkeslivsrettet variant. Tanken er god, men kan gjennomføres på en smidigere måte.

Forslaget fra kunnskapsdepartementet kommer samtidig som det blir kjent at de norske fagskolene skal styrkes, og idet en ny ordning trer i kraft som forplikter norske bedrifter til å bruke lærlinger hvis de vil ha kontrakter fra det offentlige. Denne innsatsen for å øke prestisjen til de som velger en yrkesrettet utdanning og gjøre veien de har valgt, lettere, er det all grunn til å rose.

Samtidig byr det på utfordringer å skille kunst- og håndverksdelene av skolefaget slik kunnskapsministeren ser for seg. Opposisjonen har allerede stilt spørsmål om hvor finansieringen og utstyret som en egen, praktisk variant av faget vil kreve, skal komme fra.

En annen innvending er at kunst og håndverk i utgangspunktet ikke er adskilte disipliner. Teori og praksis, nåtidens behov og den historiske veien mot dagens estetikk og teknikk, virker sammen. Også de som er på vei mot universiteter og høyskoler vil ha godt av å lære seg nyttige praktiske ferdigheter, som vil sette dem i stand til å gjøre enkle praktiske reparasjoner eller endre et plagg. Også de som er på vei mot et håndverksyrke, kan bli kreativt og faglig inspirert av å ha med seg mer overordnede perspektiver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer