- Alle har noe av et monster i seg

- Det var en fryd å spille Ormtunge, sier Brad Dourif til Dagbladet. Om ni dager kan alle Tolkien-fans juble, da kommer «Ringenes herre» del to, «To tårn». Den vil ikke skuffe.

PARIS (Dagbladet): Dagbladet møtte hovedrolleinnehaverne på fasjonable hotell «George V» i Paris. I sivile antrekk.

Den mest slående kontrasten med filmfiguren var Ormtunge, Brad Dourif, også kjent fra «Gjøkeredet» og som seriemorder i ymse grøssere. Sjarmerende, smilende, elegant og morsom. Sammen med Bernard Hill (kong Theoden) kommer han syngende inn i suiten. Han fikk rollen fordi den forespurte trakk seg, men angrer neppe.

- Det var en fryd å spille Ormtunge. Alle har noe av et monster i seg. Men også noe humant. Det var det viktig å få fram, sier Dourif. Ormtunge er det eneste mennesket i filmen som blir ondt.

Han mener det er vesentlig å komme inn i mytologien, og forstå hva den er. Man kan ha forbehold om mye, men ikke om J.R.R. Tolkiens verden.

Lesingen av Tolkiens bøker har gått opp 20 prosent etter at filmen kom. Tredje episode kommer om et år.

Ny look

- Den er juvelen blant de tre. Men også den mørkeste og mest tragiske, sier hovedrolleinnehaver Elijah Wood (Frodo).

Han har en helt ny look siden filmen, med kortkort hår og anelsen av et skjegg. Tenåringsjentenes idol vedgår at livet hans er endret.

- Det er cool, fint, moro, men noen ganger vanskelig. Jeg vil ikke at livet mitt skal være forandret, selv om jeg blir gjenkjent. Jeg stiller meg opp i kø på kino. Livvakter? Tuller du?

Elijah Wood sier han har mistet tidsbegrepet. Filmene ble spilt inn i ett fra 1999 til 2001, og plusset på med nye scener hver gang, så skuespillerne har reist fram og tilbake til New Zealand. Innspillingen har økt turismen med 20 prosent og gitt økonomien en ny giv, kan Karl Urban (Eomer) fortelle.

Innspillingen har skapt et enestående forhold mellom alle medvirkende, som føler seg som en stor familie. Alle hobbitene skal for eksempel feire nyttårsaften sammen.

Vennskap

«To tårn» inneholder om mulig enda mer action og et par mykere scener enn del én. Det handler om godt og vondt, om vennskap og om å stille opp for hverandre.

- Regnes den som en krigsfilm?

- Nei, tvert om. Jeg anser den som en antikrigsfilm, sier Elijah Wood. Og han fnyser av at noen kritiserer tittelen, på grunn av Twin Towers. - Det er jo navnet på ei bok, sier han.

Liv Tyler (Arwen) ser ut som en søt tenåring. Med skinnvest, midtskill og uten makeup. Hun har filmens eneste kjærlighetsscener med Aragorn (Viggo Mortensen). Disse og andre myke innslag med Miranda Otto (Eowyn) virker nesten som kvinnealibier i en guttefilm.

Romantikk

- Det er ikke sant. Men den mørke og voldelige Tolkien-verdenen trengte en romantisk, vakker scene. Og siden det ikke var så mange jenter med, fikk jeg litt av en oppvartning, smiler Tyler.

Hun likte godt at hele scenen med hennes far i filmen ble lagt til.

- Det er et privilegium å kunne forbedre en historie, sier hun. Historien er også betydelig forbedret av den nye skikkelsen Gollum, en kombinasjon av skuespilleren Andy Serkis og datateknikk. Serkis elsket å spille Gollum.

- Det var en fantastisk rolle, sier han, umulig å kjenne igjen, selv om figuren har alle musklene fra ansiktet hans. Regissør Peter Jackson tar i:

- Gollum er en av de største filmskapningene noensinne. Han vil være et fantasi-ikon for minst 50 år.

Mens Richard Taylor kjørte på med spesialeffekter, har komponist Howard Shore i det minste lagt inn en norsk fele. Men ellers er Rohan-landet mer keltisk enn nordisk. Selv om det hadde fortjent å være norsk.

BLIR OND: - Ormetunge er den eneste skapningen i filmen som blir ond, sier Brad Dourif.
FORANDRET: Tenåringsjentenes idol, Elijah Wood (Frodo), vedgår at livet hans er endret etter suksessen.
IKKE ALIBIER: Liv Tyler benekter at hennes Arwen, og Miranda Ottos Eowyn, skulle være kvinnealibier i en guttefilm. - Tolkiens mørke verden trengte en romantisk scene.