- Alle i Norden burde snakke svensk

Færøyenes representant i Nordisk Råd venter på reaksjoner på sitt kontroversielle forslag. Hva mener du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Jógvan vid Keldu, representant for Færøyene i Nordisk råd, presenterte et kontroversielt forslag under Nordisk Råds møte i København for noen dager siden.

- Svensk er størst av alle de nordiske språkene. Derfor er det mest logisk at alle lærer seg svensk, sa han, ifølge Aftonbladet.

Les hele innlegget hans her.

Vil beskytte mot engelsk

Han regner ikke med at de andre landenes regjeringer vil ringe ham ned i begeistring over forslaget.

- Jeg blir formodentlig tvunget til å kontakte de ulike landenes regjering for å få et svar, sier færøyingen, som tilhører det nasjonalistiske folkepartiet Folkaflokkurin.

Jógvan vid Keldu mener overgangen til svensk er nødvendig for å stå i mot anglifiseringen.

- Om vi skal lykkes i å stå i mot engelskens dominerende stilling, må vi gjennomføre dette. Ellers kommer vi nordboere til å snakke engelsk med hverandre om tjue år. Den felles nordiske identiteten går dermed tapt, sier han.

- Alle i Norden burde snakke svensk

Tviler

- Dette er jo den klassiske svartmalingen av fremtiden. Men trusselen er reell nok, vi skal ikke kimse av den, sier språkkjendis Petter Schjerven, fra NRK-programmet Typisk Norsk.

Han opplyser at dette også var tema i den første sesongen av Typisk Norsk, og uttrykker stor sympati for forslaget fra Færøyene. Men han tror ikke det vil kunne la seg gjennomføre.

- Jeg har mine tvil, sier han forsiktig, og legger til:

- Det var nok lettere å innføre felles høyrekjøring i Norge og Sverige, den gangen man gjorde det.

- Vi så jo hvordan det gikk med samnorsk. Jeg tror ikke akkurat det vil gå lettere med samnordisk, sier Schjerven.

Norsk-svenske Elisabeth Andreassen er født i Sverige men bor i Norge og snakker begge språk. Hun synes ikke idéen er god.

- Jeg synes man skal holde på sin egenart, det er viktig å kjenne sine røtter og tradisjoner, sier hun til Aftonbladet.

UT MED NORSK, DANSK og FINSK: Og inn med svensk for alle i Norden, mener den færøyiske politikeren Jógvan vid Keldu. Foto: Nordisk råds hjemmeside
UT MED NORSK, DANSK og FINSK: Og inn med svensk for alle i Norden, mener den færøyiske politikeren Jógvan vid Keldu. Foto: Nordisk råds hjemmeside Vis mer
KIMSER IKKE: Språkkjendis Petter Schjerven mener den engelske faren er reell, men tror ikke svenskekampanjen til færøyingen lar seg gjennomføre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer