KOMMENTARER

Alle intrigers mor

Nymfoman giftmorder eller reformvennlig feminist?

JUNG CHANG: Hun ble verdensberømt for boka "Ville svaner", har skrevet nidportrett av Mao og når reinvasket Kinas "onde enkekeiserinne".Foto: AFP / NTB Scanpix
JUNG CHANG: Hun ble verdensberømt for boka "Ville svaner", har skrevet nidportrett av Mao og når reinvasket Kinas "onde enkekeiserinne".Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hun het Cixi og styrte i praksis Kina i flere tiår fram til sin død i 1908. Egentlig var hun nesten analfabet, en konkubine som fødte den kinesiske keiseren Xianfeng en mannlig arving og som siden tok makten i Kina ved et kupp. I moderne kinesisk historie blir hun betraktet som en despot.

Nå er hun i ferd med å bli ettertrykkelig rehabilitert, nesten forsynt med helgenglorie. Og det er ikke hvem som helst som reinvasker den despotiske dama. Bestselgerforfatteren Jung Chang, som i sin tid skrev den selvbiografiske «Ville svaner», har gravd i kinesiske arkiver og levert et usedvanlig leseverdig portrett kalt «Enkekeiserinnen», med undertittelen «Cixi - konkubinen som brakte Kina inn i den moderne tid».

Men gjorde hun det? Jung Chang er etter hvert kjent for en kreativ - noen vil si selektiv - historiefortolkning. Hennes biografi om Mao fra 2005 er også omstridt blant historikere og sinologer. Mao-biografien er, i likhet med Cixi-boka, underholdende, rikt dokumentert, men med en heller tydelig slagside. Sterkt forenklet kan man si at der Jung Chang har utstyrt Mao med djevlehorn i panna, har hun forsynt Cixi med englevinger under silkekappene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer