Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Alle jeg snakker med i det litterære liv sier at det hadde vært greit om jeg holdt hodet til Sindre Hovdenakk så lenge under vann at han sluttet å puste»

Torgrim Eggen i strupen på anmelder. Nå legger han seg paddeflat og sier at han gikk langt over streken.

FRA RETTSSAKEN: Forfatter Torgrim Eggen snakker med Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRA RETTSSAKEN: Forfatter Torgrim Eggen snakker med Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Forfatter Torgrim Eggen har måttet tåle mye kritisk oppmerksomhet etter at han kom med boka «Forbindelsen», om rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

VGs anmelder Sindre Hovdenakk ga boka en toer. I anmeldelsen skrev han at «Torgrim Eggens Eirik Jensen-bok er et uhemmet ukritisk partsinnlegg der klisjéene blir for mange.»

Hovdenakk trakk blant annet frem Eggens karakteristikker av de kvinnelige aktorene i saken. Eggen skriver om aktor Kristine Schilling at «Man fantaserer av og til om å se henne i lakk og lær».

Karakteristikkene av aktorene har vakt stor oppsikt: Sist gikk riksadvokat Tor-Aksel Busch ut og kritiserte dem i et innlegg i Politiforum.

- Hodet under vann

Men nå har Eggen tatt kraftig til motmæle. På en post på forfatterens åpne Facebook-side angriper han anmelderen Sindre Hovdenakk.

Han deler VGs anmeldelse, og skriver at «Skal virkelig Sindre Hovdenakk fortelle meg hvordan jeg skal bruke språket? En mann som har greid å bli 53 år uten å ha skrevet en god setning?»

Posten er kommentert en rekke ganger, og utartet i går kveld til en het debatt. En kvinne kommenterte at det var greit at Eggen «fyrer av litt» mot en anmeldelse, men at det ble for mye «drittslenging» i tråden.

Da svarte Eggen følgende:

- Jeg kan ikke noe for at andre henger seg på. Men alle jeg snakker med i det litterære liv sier at det hadde vært greit om jeg holdt hodet til Sindre Hovdenakk så lenge under vann at han sluttet å puste, skrev Eggen.

POSTEN: Dette postet Torgrim Eggen. Foto: Faksimile fra Facebook
POSTEN: Dette postet Torgrim Eggen. Foto: Faksimile fra Facebook Vis mer

Redigert

Posten ble redigert rundt syv timer senere, slik at bare den første setningen nå står igjen.

Kommentaren utløste sterke reaksjoner, og Eggen ble spurt om han hadde «gått fullstendig fra vettet.» Eggen svarte at:

- Det kan tenkes. I så fall vil jeg dele ansvaret for dette med et avsindig kjør over fire dager. Da jeg prøvde å lage bløtkake med datteren min i kveld, skulle Dagbladet vite om hva jeg mente om TA Busch (riksadvokat Tor-Aksel Busch, journ. anm.) og lakk og lær-anklagene , skriver Eggen.

Nå beklager Eggen saken.

- Jeg legger meg fullstendig flat, det skulle jeg aldri ha skrevet, sier Eggen.

Han sier at den siste uken har tatt på.

- Jeg synes det har vært veldig slitsomt at jeg i en uke skal svare på spørsmål om en setning i en bok, sier Eggen.

- Men jeg legger meg helt flat, sånn skal man ikke skrive. Og jeg respekterer Sindre Hovdenakk, selv om vi har meningsstridigheter. Jeg gikk langt over streken, og det er derfor jeg slettet det, sier Eggen.

Skal ikke tåle mer enn andre

Anmelder Sindre Hovdenakk sier at han er kjent med kommentaren.

- Jeg har informert VG om det, og regner med at VG har rutiner for å følge opp den type ytringer, i tilfelle de opplever det som en alvorlig ment trussel mot en medarbeider, sier Hovdenakk.

Han ønsker ikke å uttale seg om forfatter Torgrim Eggen som person, men tar til etterretning at han slettet kommentaren og beklager den.

- Han har ikke kommet med den beklagelsen til meg, men jeg registrerer det, sier Hovdenakk.

- Hvor mye skal en anmelder tåle?

- Vi får tåle å høre hva folk synes om arbeidet vårt. Det er helt greit at en forfatter synes en kritiker er en idiot. Men vi skal verken tåle mer eller mindre enn andre i samfunnet enn det andre gjør, de samme lover og regler gjelder, sier Hovdenakk.

- Langt over streken

Atle Jørstad, leder for Rampelys i VG, sier at VG ser alvorlig på saken.

- Vi har vært i dialog med Kagge forlag, og via dem fått en uforbeholden unnskyldning fra Torgrim Eggen for det han har skrevet om vår anmelder Sindre Hovdenakk. Jeg er glad for at Eggen innser alvoret i det han har sagt, sier Jørstad.

- Vil dere politianmelde Eggen?

- Nå følger vi opp saken i henhold til våre interne rutiner, og skal finne ut hvordan vi håndterer saken videre.

Jørstad mener kommentaren er langt over streken.

- Vi som anmelder både bøker og annet skal være åpne for at vi sjøl kan bli kritisert. Men når man begynner å gå inn i karakteristikker som kan leses som at man ønsker at noen skal dø, da er det langt over streken. Da er man inne på noe helt annet enn det man burde diskutere, og som Hovdenakk diskuterer i sine anmeldelser, nemlig den litterære kvaliteten, sier Jørstad.

-

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!