Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

S

Alle krav om å stenge Al Jazeera er helt hinsides

Den arabiske tv-kanalen er frittalende, men bare til et visst punkt.

I HARDT VÆR: Saudi-Arabia og tre andre arabiske land krever at Qatar stenger tv-kanalen Al Jazeera. Foto: AP/Scanpix NTB
I HARDT VÆR: Saudi-Arabia og tre andre arabiske land krever at Qatar stenger tv-kanalen Al Jazeera. Foto: AP/Scanpix NTB Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA TV-KANALEN Al Jazeera så dagens lys i 1996, framsto den som et fyrtårn i en ellers konform, servil og ukritisk arabisk medieverden. Nå vil Saudi-Arabia og tre andre arabiske land stenge den Qatar-baserte kanalen.

Ti år etter oppstarten på arabisk begynte Al Jazeera med sendinger på engelsk. For mange av oss Midtøsten-journalister som tidligere bare hadde hatt CNN og BBC å holde seg til, ble Al Jazeera raskt et viktig supplement, CNN var til tross for politisk uavhengighet en amerikansk TV-kanal, som ikke minst når USA innledet kriger i Afghanistan og Midtøsten, tok et klart og subjektivt standpunkt. Den trauste britiske statskanalen BBC hadde det på samme måten når det gjaldt å støtte egne myndigheter og egne soldaters innsats på krigsskueplasser verden over. Da var det annerledes med Al Jazeera. Den var eid av herskerfamilien i Qatar, et lite land uten stormaktsambisjoner og uten soldater på krigseventyr verden rundt. Toppreportere fra CNN og BBC strømmet til tv-kanalen på den arabiske halvøy, vel vitende om at de kunne drive langt mer kritisk journalistikk der enn hos sine tidligere arbeidsgivere.

MEN DA QATARS HERSKER, emir Tamim bin Hamad al-Thani, ville opp i eliteklassen, både politisk, økonomisk og sportslig, fikk Al Jazeera et problem. Det gikk greit så lenge Qatar holdt seg til å spille en meklerrolle i konflikter i Midtøsten. Det ble verre da emir al-Thani ga stadig mer støtte til islamistgrupper. Nå måtte reporterne plutselig innta en mer aktiv holdning, ikke minst i Syria-krigen, der Qatar er sterkt inne på den islamistiske opprørssida. For en utenforstående var forskjellen mellom tidligere og nåværende Syria-dekning tydelig: Al Jazeera begynte etter hvert å framstå som stadig mer aktivistisk.

OG IKKE MINST har Al Jazeera-redaksjonen et problem når det gjelder Qatars sportslige ambisjoner. Landet skal arrangere fotball-VM i 2022, en tildeling der korrupsjonsanklagene har haglet. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har satt søkelyset på hvordan utenlandske arbeidere som bygger Qatars VM-stadioner blir utnyttet, med elendige boforhold og med et livsfarlig arbeidsmiljø. Internasjonalt ble interessen for disse arbeiderne, som stort sett er fra utviklingsland, først vekket da en brite døde på en VM-byggeplass i januar. Hvor mange som ellers er drept, vet bare Qatars myndigheter, og kanskje knapt nok de.

I SLIKE SAKER har Al Jazeera ikke kunnet drive med sin ellers ypperlige undersøkende journalistikk. Her har journalistene en rød linje som ikke kan overskrides. Det er synd. TV-kanalen er også blitt en part i saken når det gjelder den arabiske blokaden av Qatar. Det er også trist.

Men når så er sagt, er alle krav om å stenge tv-kanalen helt hinsides. Det har FNs høykommisær for menneskerettigheter og en rekke internasjonale organisasjoner slått fast. Riper i lakken, ja, men både i vi i Vesten og ikke minst folk i araberverdenen trenger Al Jazeera.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!