Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

USA og Iran

Alle krigers mor, del 2

Donald Trump er inne i en ny ordkrig. Denne gang med Iran. Er det en forberedelse til en virkelig krig?

PÅ KRIGSSTIEN? Donald Trump truer igjen med krig. Denne gangen Iran. Foto: AFP / NTB Scanpix
PÅ KRIGSSTIEN? Donald Trump truer igjen med krig. Denne gangen Iran. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kraftige utfallet mot Iran kommer etter at Irans president Hassan Rouhani i en aggressiv tale på søndag sa at Iran ikke ville akseptere den økonomiske isolasjonen som USA vil gjeninnføre mot Iran, og at Trump ikke måtte «leke med løvens hale». Så sa den iranske presidenten:

- Krig med Iran er alle krigers mor.

Til dette svarte Trump i en tweet:

«Til Irans president Rouhani: ALDRI, ALDRI TRUE USA IGJEN ELLERS VIL DU LIDE KONSEKVENSER FÅ I HISTORIEN NOEN GANG HAR LIDD. VI ER IKKE LENGER ET LAND SOM VIL TOLERERE DINE VANVITTIGE ORD OM VOLD & DØD. VÆR FORSIKTIG!», skrev Trump på Twitter.

Igjen er vi vitne til en ordkrig utenom det vanlige. Og igjen er vi vitne til en ordkrig som kan komme ut av kontroll. For et år siden var det Nord-Korea Trump var i aggressiv ordkrig mot.

- Du vil bli møtt med ild og vrede som verden aldri har sett, sa Trump da.

Også denne gangen - mot Iran - truer Trump med krig, og det er vanskelig å forstå det som noe annet enn en trussel om atomkrig - «konsekvenser få i historien noen gang har lidd». Mens det mot Nord-Korea altså var - «ild og vrede som verden aldri har sett».

Men kanskje er det enda farligere med Iran nå, enn med Nord-Korea for et år siden. Grunnen er at USA i Iran har en alliert der mange vil bruke kjernefysiske våpen mot Irans atomanlegg, nemlig Israel. For et år siden var det ingen av USAs allierte - eller noen andre, for den saks skyld - som ville gå til krig mot Nord-Korea.

Kortene i Trumps konfrontasjon med Iran er delt ut annerledes enn de var i Trumps konfrontasjon med Nord-Korea før toppmøtet med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un i vår. Trump rev i stykker atomavtalen med Iran fra 2015 i vinter, og gjeninnfører sanksjoner mot landet 4. august. Han vil også presse utenlandske selskaper som har virksomhet i USA til å stanse sin handel med Iran. Dermed er presset på Iran stort. Sør-Korea er det landet som etter Kina og India importerer mest iransk olje, men landet har nå latt seg presse av USA til å annullere kontrakter med Iran.

Bak Irans trusler om at en krig med Iran vil være «alle krigers mor» ligger det imidlertid realiteter. Iran kontrollerer Hormuz-stredet militært. Og der skipes ikke bare iransk olje ut, men også olja fra blant annet Irak og Kuwait. 30 prosent av verdens olje som fraktes med skip går daglig gjennom Hormuz-stredet.

Iran truer nå ganske åpent med å bruke sin makt til å stenge denne avgjørende transportveien for olje, med de konsekvenser det vil ha for verdensøkonomien. Tidligere i måneden sa Rouhani at USAs gjeninnføring av sanksjoner mot Iran «viser at de (USA) ikke har tenkt gjennom konsekvensene».

Iran har med jevne mellomrom truet med å stenge Hormuz-stredet, uten å ha gjort alvor av det. Men det er en farlig lek med ilden. USA kan på kort tid ha sterk militær tilstedeværelse med hangarskip i stredet.

Når Rouhani truer USA med «alle krigers mor» er det ingen historieløs trussel. Det var den samme metaforen Iraks diktator Saddam Hussein brukte for å advare USA mot å gå til krig mot landet, før George W. Bushs invasjon i 2003. Etter at Bush møtte «alle krigers mor», i stedet for å møte jublende mennesker som var frigjort, slik han forestilte seg, ble invasjonen av Irak, «alle mareritters mor». Det er det Rouhani truer med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!