DEBATT

Debatt: Arbeidsmiljø i skolen

Alle lærere bør støtte Clemens Saers

Læreren anker nå til Høyesterett. Saken hans dreier seg om alle læreres rettssikkerhet, elevenes trygghet og kvaliteten på norsk skole.

SKADET: Clemens Saers ble angrepet i klasserommet, og fikk varige skader. - Nå anker han til Høyesterett fordi saken i realiteten dreier seg om alle læreres rettssikkerhet, elevenes trygghet og kvaliteten på norsk skole, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog
SKADET: Clemens Saers ble angrepet i klasserommet, og fikk varige skader. - Nå anker han til Høyesterett fordi saken i realiteten dreier seg om alle læreres rettssikkerhet, elevenes trygghet og kvaliteten på norsk skole, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Læreren Clemens Saers gir seg ikke. Han har i to rettsinstanser saksøkt Oslo kommune for grov uaktsomhet, men tapte fordi domstolen mener Oslo handelsgyms forsømmelse ikke var graverende nok. Nå har han bestemt seg for å anke til Høyesterett fordi saken i realiteten dreier seg om alle læreres rettssikkerhet, elevenes trygghet og kvaliteten på norsk skole. Altså i prinsippet alle offentlig ansatte.

Saers ble nær drept av en elev fordi skoleledelsen ikke varslet lærerne om at eleven var farlig. Heldigvis ble Saers reddet av to snarrådige elever, som siden fikk Carnegies heltemedalje. Mens skoleledelsen la et taushetens slør over hele hendelsen.

Så langt har rettsprosessen kostet Saers halvannen million kroner. Nærmere seks hundre tusen har han imidlertid fått i støtte fra enkeltpersoner, de fleste lærere. Én million må han altså betale av egen lomme, mens lærerorganisasjonene toer sine hender.

Høyesterett er lærernes siste mulighet til å markere at arbeidsmiljøloven også må gjelde for dem, og at kommunen som arbeidsgiver må ta sitt lovpålagte ansvar, slik Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet sa til Aftenposten 3.12.2019 i forbindelse med vold på sykehjem: «Man skal ikke bli vant til å bli utsatt for vold og trusler. Ingen skal bli utsatt for det på jobb. (…) Dette er ikke den enkelte ansattes problem, det er et arbeidsmiljøproblem.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer