DEBATT

Debatt: Arbeidsmiljø i skolen

Alle lærere bør støtte Clemens Saers

Læreren anker nå til Høyesterett. Saken hans dreier seg om alle læreres rettssikkerhet, elevenes trygghet og kvaliteten på norsk skole.

SKADET: Clemens Saers ble angrepet i klasserommet, og fikk varige skader. - Nå anker han til Høyesterett fordi saken i realiteten dreier seg om alle læreres rettssikkerhet, elevenes trygghet og kvaliteten på norsk skole, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog
SKADET: Clemens Saers ble angrepet i klasserommet, og fikk varige skader. - Nå anker han til Høyesterett fordi saken i realiteten dreier seg om alle læreres rettssikkerhet, elevenes trygghet og kvaliteten på norsk skole, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Læreren Clemens Saers gir seg ikke. Han har i to rettsinstanser saksøkt Oslo kommune for grov uaktsomhet, men tapte fordi domstolen mener Oslo handelsgyms forsømmelse ikke var graverende nok. Nå har han bestemt seg for å anke til Høyesterett fordi saken i realiteten dreier seg om alle læreres rettssikkerhet, elevenes trygghet og kvaliteten på norsk skole. Altså i prinsippet alle offentlig ansatte.

Saers ble nær drept av en elev fordi skoleledelsen ikke varslet lærerne om at eleven var farlig. Heldigvis ble Saers reddet av to snarrådige elever, som siden fikk Carnegies heltemedalje. Mens skoleledelsen la et taushetens slør over hele hendelsen.

Så langt har rettsprosessen kostet Saers halvannen million kroner. Nærmere seks hundre tusen har han imidlertid fått i støtte fra enkeltpersoner, de fleste lærere. Én million må han altså betale av egen lomme, mens lærerorganisasjonene toer sine hender.

Høyesterett er lærernes siste mulighet til å markere at arbeidsmiljøloven også må gjelde for dem, og at kommunen som arbeidsgiver må ta sitt lovpålagte ansvar, slik Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet sa til Aftenposten 3.12.2019 i forbindelse med vold på sykehjem: «Man skal ikke bli vant til å bli utsatt for vold og trusler. Ingen skal bli utsatt for det på jobb. (…) Dette er ikke den enkelte ansattes problem, det er et arbeidsmiljøproblem.»

Tydeligere kan det ikke sies. Likevel må en enslig lærer kjempe seg til fant for å vekke arbeidsgiveren.

På vei mot Høyesterett burde alle lærere støtte Saers. Det minste de kan gjøre er å la årets første fagforeningskontingent – ca. 500 kroner – gå direkte til Saers i stedet for organisasjonene. Se http://clemens.saers.com/ for flere opplysninger. Jeg, som slett ikke er lærer, gjør det, fordi dette dreier seg om rettssikkerhet og et vesentlig samfunnsspørsmål.

Med en slik aksjon vil lærerne ikke bare vise solidaritet med en kollega i nød, men også gjøre noe for at lærere og elever får en bedre arbeidsplass. At lærerorganisasjonene ennå ikke har forstått at en tryggere skole er en bedre skole, er rett og slett skammelig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer