LEDER

Alle må dele regninga

Også pensjonistene må betale.

Oslo, 20131107. Jan Davidsen går av i Fagforbundet. Intervju på kontoret
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20131107. Jan Davidsen går av i Fagforbundet. Intervju på kontoret Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Pensjonistene er forbannet og føler seg lurt, forteller leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, til Dagbladet. Pensjonistene må for andre år på rad se kjøpekraften redusert.

Det er selvfølgelig beklagelig at de eldre, som har få muligheter til å spe på inntekten, reelt sett blir fattigere. Det er imidlertid en pris de bør betale. Dagens pensjonister kan ikke være de eneste som skal skjermes for dårlige tider og regningen for pensjonsforpliktelsene vi har påtatt oss.

At pensjonistene får redusert kjøpekraft er en følge av pensjonsreformen, hvis fremste konsekvens var at framtidas pensjonister vil måtte stå mye lenger i arbeid for å få samme pensjon som dagens pensjonister.

Men også dagens pensjonister ble pålagt en kostnad. Ikke så stor som i Sverige, hvor pensjonen følger prisstigningen. Norske pensjonister får nemlig nyte deler av lønnsveksten, men må leve med et fratrekk på 0,75 prosentpoeng. I år med lav eller ingen lønnsvekst kan pensjonistene dermed få redusert kjøpekraft.

Davidsen krever politisk handling for å sikre at ikke pensjonistene risikerer å tape kjøpekraft, noe han har både Frp og SV med seg på. Han viser til at ordningen ble laget med mer positive antakelser om lønnsveksten enn vi ser i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer