KOMMENTARER

Alle med alle mot alle i Syria

De tallrike aktørene som har meldt seg på i krigen mot Den Islamske Staten (IS) i Syria og Irak, kjemper egentlig for hver sine og motstridende mål. De fører hver sin krig.

RUSSISK TREFF:  Et bilde fra et russisk video-opptak som viser ei bombe treffe sitt mål i Syria. Russerne hevder de har rammet islamistene i IS. Men andre hevder de har rammet andre av opprørsgruppene mot regimet i Syria. Med Russlands inntreden i krigen ble den enda mer uoversiktlig. Foto:   REUTERS / Scanpix / Forsvarsdepartementet i Russland
RUSSISK TREFF: Et bilde fra et russisk video-opptak som viser ei bombe treffe sitt mål i Syria. Russerne hevder de har rammet islamistene i IS. Men andre hevder de har rammet andre av opprørsgruppene mot regimet i Syria. Med Russlands inntreden i krigen ble den enda mer uoversiktlig. Foto: REUTERS / Scanpix / Forsvarsdepartementet i Russland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De to siste etteranmeldte i kampen mot IS, Tyrkia og Russland, har bare brakt enda mer forvirring og tåke inn på krigsskueplassen, som sannelig var uklar og rotete nok fra før. Begge disse to land er sterke nok til å komme inn som nye hovedaktører i den ytterst blodige maktkampen. De tilførte spillet hver sine og helt motstridende overraskelser. De som trodde at de to autoritære presidentene Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan var gode kompiser og nokså på linje politisk, har ikke tenkt på Syria og Irak.

Russland og Putin har åpent støttet regimet til president Bashar al-Assad i Syria. Russland har en militær base i Latakia nordvest i Syria og nylig flyttet stridsvogner, jagerfly og helikoptere dit. Gjennom Bosporos-stredet har det seilt mange russiske krigsskip til Middelhavet i det siste.

I FNs Hovedforsamling talte først USAs president Barack Obama om å samarbeide med Syria, men uten «tyrannen» Assad. Fra samme talerstol like etterpå tok Putin til orde for en stor koalisjon mot «terroristene». Ingen andre enn Assads styrker og kurderne kjemper tappert mot IS, sa Putin, som vil kjempe mot IS sammen med Assad. Etterpå hadde Obama og Putin et oppklaringsmøte om Syria.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.