Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Alle med makt håper på en klem fra denne sjeiken

De mektigste lederne i de største idrettene har en ting felles; de har den samme arabiske velgjøreren.

HELT SENTRAL:  Sheikh Ahmad Fahad Al-Sabah er tett på ledelsen i alle de største idrettene. Som sjef for Organisasjonen for de nasjonale olympiskekomiteer (ANOC) disponerer han en årlig gavepakke på 800 millioner kroner. FOTO:. AFP / Pornchai Kittiwongsakul.
HELT SENTRAL: Sheikh Ahmad Fahad Al-Sabah er tett på ledelsen i alle de største idrettene. Som sjef for Organisasjonen for de nasjonale olympiskekomiteer (ANOC) disponerer han en årlig gavepakke på 800 millioner kroner. FOTO:. AFP / Pornchai Kittiwongsakul. Vis mer
Kommentar

NOEN ganger forteller en avtalebok sin egen historie. Som boka til Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, eller bare "Sjeiken" som han kalles innen den internasjonale idrettens maktsirkler. Der styrer han organisasjonen for de nasjonale olympiske komiteer (ANOC) med en gavekasse på 800 millioner kroner i året, og opererer strategisk nær sjefene for mange av de største sportsgrenene. Til daglig er Ahmad sikkerhetsminister i Kuwait, men har en avtalebok som helst er fylt av det uoffisielle vervet som trikser og fikser i all verdens idrett.

Ta bare utdrag fra noen tilfeldige dager i fjor:

QATAR 16.JANUAR: Sheikh Ahmad får den internasjonale håndballsportens høyeste utmerkelse fra dens herostratisk berømte president Dr. Hassan Moustafa, og kvitterer med å være «beæret». Men neppe overrasket. For i dette forholdet er Doktor Moustafa egentlig en pasient. Det var Sjeiken som allerede for 16 år siden skaffet ham vervet som verdens håndballboss, og som siden har styrt ham gjennom gode og onde dager. Ikke er 71-årige Moustafa ordentlig doktor heller. Han har en doktorgrad i idrettsledelse fra gamle Øst-Tyskland med oppgaven «Hvordan administrere fram sportslig suksess». Den lærdommen har Moustafa brukt til å gjøre nisjesporten håndball nesten like utbredt som den verdensomspennende fotballen. Foreløpig har han nådd 181 land, selv om håndball i mange av disse nye nasjonene er like ukjent som snø. Nye nasjonale håndballedere gir uansett Moustafa stemmene til å styre sporten som han vil, og det gjør han. I håndball skiftes regler og VM-deltakere etter presidentens innfall.

SOTSJI 20.APRIL: Sheikh Ahmad er i salen mens Lamine Diack, presidenten i det internasjonale friidrettsforbundet, fra talerstolen forsvarer den olympiske bevegelsen mot et plutselig angrep fra sjefen for den konkurrerende organisasjonen SportAccord. I korridoren etterpå gir Ahmad sin fulle støtte til Diack, og viser seinere at en tjeneste er en annen verdt. Da Diack utover høsten noe krampaktig begynner å le av avsløringene om den utstrakte dopsvindelen i sporten sin, blir han støttet av Sjeiken. På samme vis overtar til slutt Sebastian Coe makten etter Diack i trygg forvisning om at også han er Sjeikens mann.

LAUSANNE 23.APRIL: Sheikh Ahmad er invitert med på styremøte i det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) av president Ary S. Graca for å motta Storkorset; sportens høyeste utmerkelse. I volleyball er alt blitt XXXL takket være gode venner som Sjeiken. I denne idretten er det skaffet til veie hele 221 medlemsnasjoner; en størrelse på stemmekveget som gjør at FIVB-president Gracas maktnett ikke rakner selv om han er under etterforskning i hjemlandet for å ha tatt betalt privat for en sponsoravtale med Banco de Brasil. Der er volleyball forresten så populært at rettsoppgjøret er satt på vent til etter sommerens OL i Rio.

ZÛRICH 24.MAI: Sheikh Ahmad står smilende i foajeen til luksushotellet Baur Au Lac midt i all elendigheten rundt korrupsjonen i det internasjonale fotballforbundet (FIFA), og forklarer at Sepp Blatter egentlig er modig. Så bidrar Sjeikens kontakter til at Blatter blir gjenvalgt som FIFA-president selv om mange av de nærmeste medarbeiderne natta før ble tatt av politiet. Mens Blatter fortsatt kjemper for å bli renvasket, har Sjeiken plassert seg i FIFAs reformkomite som skal styre arbeidet med å fornye ledelsen av fotballsporten. Selv er han bedt om å overta presidentvervet, men takker nei. Sheikh Amed sier han heller vil være rådgiver.

WASHINGTON 29.OKTOBER: Sheikh Ahmad er tett til høyre bak talerstolen til Thomas Bach og hører den reformglade olympiske presidenten ta et oppgjør med styringen av internasjonal idrett. Det er årsmøte i ANOC, og Bach refser de idrettssjefene som det siste året ikke har skjønt at nå må alt forandres. Sjeiken selv går fri for kritikk. Han ble nevnt som strategen bak valget av Bach som ny IOC-president for to år siden. Selv om han snakker ned betydningen av den jobben, er de to samstemte i de fleste store sakene. Det er derfor Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah alt lanseres som neste IOC-president.

I MELLOMTIDA forteller avtaleboka hans både om innflytelse og en internasjonal idrett i total endring. Det er ikke lenger de gamle koloniherrene i Europa som bestemmer hvordan leken skal organiseres. Globaliseringen har gitt de største sportsgrenene flust med penger og helt nye eiere. Pluss spillerom for en arabisk sjeik med kløkt, midler, tid og lyst til å trekke i de fleste snorene.

FOTNOTE: Ironisk nok sliter Sheikh Ahmad for tida med kontrollen hjemme i Kuwait der han nylig ble dømt av en lavere domstol til seks måneders fengsel for å ha fornærmet en dommer. Dette skjer samtidig med at kuwaitisk idrett er suspendert internasjonalt fordi landets myndigheter ikke vil la den nasjonale idretten være uavhengig av statsmakten. Dommen mot Ahmad er foreløpig ikke rettskraftig.

VIKTIG VENN:  Sheikh Ahmad ønsker velkommen til generalforsamling i den viktige Organisasjonen for de nasjonale olympiske komiteene (ANOC). Til vanlig er det de største gutta i de største idrettene som håper på en klem fra ham.  FOTO:  Molly Riley/Getty.
VIKTIG VENN: Sheikh Ahmad ønsker velkommen til generalforsamling i den viktige Organisasjonen for de nasjonale olympiske komiteene (ANOC). Til vanlig er det de største gutta i de største idrettene som håper på en klem fra ham. FOTO: Molly Riley/Getty. Vis mer
BLIR HØRT :  Sheikh Ahmad var sentral da Thomas Bach fikk vervet som president for den internasjonale olympiske komite (IOC) høsten 2013. Selv nvnes sjeiken som en naturlig etterfølger. FOTO:  Larry French/Getty Images.
BLIR HØRT : Sheikh Ahmad var sentral da Thomas Bach fikk vervet som president for den internasjonale olympiske komite (IOC) høsten 2013. Selv nvnes sjeiken som en naturlig etterfølger. FOTO: Larry French/Getty Images. Vis mer
HÅRFIN BALANSE:  Sheik Ahmad Al Fahad har stor internasjonal innflytelse, men utfordres hjemme i konservative Kuwait. Der er han nylig dømt i en lavere domstol for æreskrenkelser. FOTO: AP/Walter Bieri.
HÅRFIN BALANSE: Sheik Ahmad Al Fahad har stor internasjonal innflytelse, men utfordres hjemme i konservative Kuwait. Der er han nylig dømt i en lavere domstol for æreskrenkelser. FOTO: AP/Walter Bieri. Vis mer
VANT TIL MAKT :  Sheikh Ahmad fra tida som president for de oljeproduserende landene (OPEC) tilbake i 2005. Seinest i år fungerte han som sjef for kuwaitisk oljeindustri FOTO: AP /Hasan Sarbakhshian.
VANT TIL MAKT : Sheikh Ahmad fra tida som president for de oljeproduserende landene (OPEC) tilbake i 2005. Seinest i år fungerte han som sjef for kuwaitisk oljeindustri FOTO: AP /Hasan Sarbakhshian. Vis mer
GODT PLASSERT :  Sheikh Ahmad i bakgrunnen med IOC-president Thomas Bach mens USAs visepresident Joe Biden taler på ANOC-kongressen seint i oktober. FOTO: Larry French/Getty.
GODT PLASSERT : Sheikh Ahmad i bakgrunnen med IOC-president Thomas Bach mens USAs visepresident Joe Biden taler på ANOC-kongressen seint i oktober. FOTO: Larry French/Getty. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media