Alle mennene gjorde det samme da Tinne (26) gikk over Kairos travleste bru

Ble kvalm av det som møtte henne.

(Dagbladet): - Seksuell trakassering har blitt et økende problem i Egypt de siste årene, spesielt i Kairo, sier Tinne Van Loon (26) til Dagbladet.

FNs rapport fra i fjor viser at 99,3 prosent av Egypts kvinner har opplevd seksuell trakassering og diskriminering. Av 22 arabiske land viste undersøkelsen at det er best å være kvinne på øygruppen Komorene - og verst i Egypt.

Nå lager den belgisk-amerikanske dokumentarfotografen Van Loon, sammen med Colette Ghunim (22), filmen «The People's Girls», en dokumentar som viser forholdene kvinner i Egypt lever under.

I filmens teaser «Creepers On the Bridge» får filmskaperne selv føle trakasseringen på kroppen, når de tar på seg et skjult kamera og går over Kairos travleste bru. De ble begge fysisk uvel av det som møtte dem.

Se videoen øverst i saken.

- Skremmende - Akkurat den dagen var det ekstra mange menn ute i gatene, i store grupper, både fordi det var fredag og en fotballsamling nettopp var over. Vi tok hver sin tur over brua. Blikkene vi fikk var så skremmende at vi kom ekstremt på defensiven, klare til å reagere hvis vi skulle trenge det. Vi fikk begge kjenne på nervøsiteten som psykisk trakassering skaper, sier Van Loon.

Ifølge filmskaperen blir kvinner fra alle samfunnslag trakassert.

- At menn stirrer på kvinner i Kairos gater, er helt vanlig. I desember snakket vi med tjue egyptiske kvinner om deres erfaringer med seksuell trakassering. Vi fant ut at kvinner fra alle samfunnslag opplevde å bli trakassert, og at det var det samme enten man gikk i vestlige klær eller niqab, sier Van Loon. 

Fysisk trakassert Flere av kvinnene filmskaperne snakket med, har også opplevd fysisk trakassering på åpen gate, ved at menn krasjer inn i dem «ved et uhell» eller klyper/berører dem.

- Når en kvinne først har opplevd dette, gjør disse blikkene dem ekstra nervøse. Fordi mannen allerede ser på henne som et seksuelt objekt, føler hun at hans tilnærmelser er første skritt i å fysisk angripe henne.

Dokumentarteaseren «Creepers On the Bridge» går nå som ild i tørt gress på nettet. Van Loon håper at den kommende filmen vil være med på å bedre hverdagen for kvinner ikke bare i Egypt, men ellers i den arabiske verden.

- Vi er svært positivt overrasket over all oppmerksomheten videoen har fått, og dette forsterker bare poenget om at dette er et globalt problem. Egypt er bare landet hvor det er mest ekstremt, sier filmskaperen.

Trakassert på skolens område Dette er ikke første gang seksuell trakassering av kvinner i Egypt fanges på film.

Tidligere i år skrev Dagbladet om den kvinnelige studenten som opplevde å bli sjikanert på Universitetet i Kairos skoleområde.

Da kvinnen med rosa topp og langt utslått hår gikk over skoleplassen, reagerte mennene med en voldsom pipekonsert og stygge, høylytte kommentarer.

Rektor ved Universitetet i Kairo, Dr. Gaber Nasser, sa ifølge The Guardian til den egyptiske private tv-kanalen OnTV, at den egyptiske kvinnen burde ha visst bedre før hun dukket opp på campus i rosa topp og uten «abaya», et kappeformet ytterplagg som dekker hodet.

- Denne hendelsen skjedde fordi kvinnen tok av seg sin «abaya» på campus. Vi krever ikke at studentene har på seg uniform, men vi krever at studentene har på seg klær innenfor rammene av våre kulturtradisjoner, sa Gaber Nasser.

Rektorens uttalelser fikk mange til å reagere med forakt. En av disse var Soraya Bahgat. Hun er leder av organsisasjonen «Tahrir Bodyguards» som kjemper mot kvinnetrakassering gjennom demonstrasjoner i Kairo.

- Jeg synes det er skrekkelig at rektoren ved kanskje det viktigste universitetet i Egypt skylder på jentas klær i denne hendelsen. Men en del av meg er glad for at disse forklaringene har kommet ut i media, da det tydeliggjør hovedessensen av hva som er feil med det egyptiske samfunnet: Nemlig at offerne for seksuell trakassering får skylda, sa Bahgat ifølge The Guardian.