Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alle menns skrekk?

Menn bør visstnok være redd kvinner som er sjefer. Det fortjener en liten kommentar.

«Kvinnene menn bør være redd for».

JEG FANT artikkelen i går ettermiddag, mens jeg satt på jobb og skrollet nedover forsida til TV2 Nettavisen. Ingressen var minst like pirrende som tittelen:

«Noen kvinner er ifølge enkelte kilder ikke egnet eller velkomne blant menn. Hvilke kvinner du bør unngå kan du lese om her.»

Saken lå litt langt nede på Nettavisens forside, og skilte seg ikke utseendemessig fra resten av sakene der. Bortsett fra den ekstremt pirrende tittelen, da. Den gjorde i alle fall meg nysgjerrig. Kanskje fordi jeg er kvinne, eller kanskje fordi jeg rett og slett er uvitende: Jeg visste nemlig ikke at menn var så redde for kvinner. Selv ser jeg ikke på meg selv som spesielt fryktinngytende, men hvem vet? Kanskje jeg ubevisst sprer redsel og uhygge blant mine mannlige medmennesker.

TO SEKUNDER SEINERE har jeg klikket meg inn i selve saken. Da forlater jeg layouten til Nettavisen, og kommer inn på avisas Spray-sider. Der ligger ei ryddig liste over de skremmende kvinnene. Kilden er den russiske avisa Pravda, som «har summert alle de triste opplevelsene som menn har fått via ulike forhold til kvinner. Deretter har de laget en oversikt over kvinnene som menn definitivt bør være redde for.»

Øverst på lista ligger «Kvinner som er sjefer». Ikke nødvendigvis kvinner som av natur er veldig sjefete, men altså kvinner som er sjefer. Ifølge Pravda og Spray vil menn som inngår et forhold med en slik kvinne raskt bli underlegen i forholdet. Dersom hun i tillegg er sjef på mannens arbeidsplass «har han virkelig tråkket i salaten dersom han havner i unåde. For å komme seg ut av ulykken finnes det ingen annen løsning enn å slutte i jobben og begynne på nytt et annet sted.»

JEG SKJØNNER selvfølgelig at få tar ei liste som dette seriøst. Tekst, bildevalg og plassering vitner om at heller ikke Nettavisen og Spray gjør det.

Men likevel er det altså noe som skurrer når jeg skummer gjennom lista. Her finnes både vampyrer, venners koner, dumme kvinner og nabokjerringa. Ingen klarer å påkalle annet enn humring, men når det gjelder listetoppen så rumler det i forslitte fordommer. Med fare for singlende glass i hodet, siterer jeg hva artikkelen sier om kvinner som er sjef:

«Dette er vanligvis kvinner som er ekstremt aktive og med en sterk personlighet. De er opptatt av at mannen skal gjøre som de sier.»

Kvinner som er sjefer må altså være «ekstremt aktive». De må ha «sterk personlighet», og være «opptatt av at mannen skal gjøre som de sier». Ikke merkelapper man naturlig setter på en mannlig sjef, mens kvinnelige sjefer visstnok besitter disse egenskapene. Til sammen grunn nok til at mannen bør holde seg unna.

HØRT DET FØR? Ja visst. Mens mannen utøver sin sjefgjerning i kraft av gode lederegenskaper, dyktighet og skapende visjoner, er kvinnen altså sjef ut fra et behov for å kontrollere, dominere og holde mannen nede. Med andre ord en kvinne man bør holde seg unna.

De aller fleste medier - Dagbladet.no inkludert - lager fra tid til annen slike tull-og-tøys-lister. Men det hjelper at journalistene er noenlunde bevisst hva som er uhøytidelig moro - og hva som godt, gammelt kjønnsvås.

Eller kanskje det bare er jeg som er surmaga? Si din mening!

solvi.glendrange@dagbladet.no

- HOLD DEG UNNA: Ifølge Nettavisens nettjeneste Spray er det ei heil liste kvinner en mann bør holde seg unna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media