DEBATT

Debatt: Legemiddelindustrien

Alle nye legemidler skal vurderes etter prinsippene for prioritering

I stortingsmeldingen har regjeringen foreslått at alle nye legemidler i sykehusene skal vurderes etter prinsippene for prioritering.

SIKRE TILGANG: - Jeg mener alle aktørene i helsetjenesten har et ansvar for å sikre pasienter rask og likeverdig tilgang til effektive legemidler, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SIKRE TILGANG: - Jeg mener alle aktørene i helsetjenesten har et ansvar for å sikre pasienter rask og likeverdig tilgang til effektive legemidler, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet er 30. desember misfornøyd med at jeg peker på at vi ser at legemiddelindustrien krever urimelig høye priser på enkelte områder. Avisen mener jeg har et arbeid å gjøre på hjemmebane og at det er snakk om manglende prioritering i helsetjenesten.

Det arbeidet utføres allerede. I fjor la jeg fram en stortingsmelding med forslag til prinsipper for prioritering i helsetjenesten. Stortinget har enstemmig sluttet seg til prinsippene. De skal bidra til rettferdig og likeverdig tilgang til helsetjenesten.

Regjeringen er opptatt av å sikre pasienter rask og likeverdig tilgang til effektive legemidler. Etter at systemet for nye metoder ble innført i 2013 har vi fått dette.

Før 2013 var det andre faktorer som kunne være avgjørende, som praksis ved det enkelte sykehuset eller legens verdisyn. I stortingsmeldingen har regjeringen foreslått at alle nye legemidler i sykehusene skal vurderes etter prinsippene for prioritering. Ikke alle liker dette. Noen er kanskje bekymret for at det blir vanskeligere å kreve høye priser.

Jeg mener alle aktørene i helsetjenesten har et ansvar for å sikre pasienter rask og likeverdig tilgang til effektive legemidler. Sykehuslederne må ta ansvar for å bytte ut dyre etablerte medisiner med likeverdige og billigere alternativer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer