Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Legemiddelindustrien

Alle nye legemidler skal vurderes etter prinsippene for prioritering

I stortingsmeldingen har regjeringen foreslått at alle nye legemidler i sykehusene skal vurderes etter prinsippene for prioritering.

SIKRE TILGANG: - Jeg mener alle aktørene i helsetjenesten har et ansvar for å sikre pasienter rask og likeverdig tilgang til effektive legemidler, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SIKRE TILGANG: - Jeg mener alle aktørene i helsetjenesten har et ansvar for å sikre pasienter rask og likeverdig tilgang til effektive legemidler, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet er 30. desember misfornøyd med at jeg peker på at vi ser at legemiddelindustrien krever urimelig høye priser på enkelte områder. Avisen mener jeg har et arbeid å gjøre på hjemmebane og at det er snakk om manglende prioritering i helsetjenesten.

Det arbeidet utføres allerede. I fjor la jeg fram en stortingsmelding med forslag til prinsipper for prioritering i helsetjenesten. Stortinget har enstemmig sluttet seg til prinsippene. De skal bidra til rettferdig og likeverdig tilgang til helsetjenesten.

Regjeringen er opptatt av å sikre pasienter rask og likeverdig tilgang til effektive legemidler. Etter at systemet for nye metoder ble innført i 2013 har vi fått dette.

Før 2013 var det andre faktorer som kunne være avgjørende, som praksis ved det enkelte sykehuset eller legens verdisyn. I stortingsmeldingen har regjeringen foreslått at alle nye legemidler i sykehusene skal vurderes etter prinsippene for prioritering. Ikke alle liker dette. Noen er kanskje bekymret for at det blir vanskeligere å kreve høye priser.

Jeg mener alle aktørene i helsetjenesten har et ansvar for å sikre pasienter rask og likeverdig tilgang til effektive legemidler. Sykehuslederne må ta ansvar for å bytte ut dyre etablerte medisiner med likeverdige og billigere alternativer.

Regjeringen vil legge til rette for rabattavtaler mellom legemiddelindustrien og staten. I sum innebærer dette raskere tilgang til effektive legemidler til lavere pris. Da må også industrien bidra til at prisene står i et rimelig forhold til blant annet nytten for pasienter av nye behandlinger.

Hvis alle bidrar får vi et system som er økonomisk bærekraftig og i tråd med verdigrunnlaget for helsetjenesten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!