Alle parter leker med ilden

Nedskytingen at et russisk jagerfly av tyrkiske fly i det syriske krigsteateret viser at alle parter leker med ilden.

Kommentar

Den russiske overkommandoen bekrefter at det var et SU-24 fly som ble skutt ned i grensetraktene mellom Syria og Tyrkia. Tyrkia bekrefter på sin side at det var to tyrkiske F-16 fly som skjøt ned det russiske flyet etter det som det tyrkiske luftforsvaret sier var ti advarsler mot det russiske flyet. Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu sier at den tyrkiske regjeringen nå er i tett kontakt med NATO og FN.

Russland insisterer på at det russiske flyet ikke var inne på tyrkisk territorium. To russiske flygere skal ha klart å skyte seg ut av flyet før det styrtet på syrisk territorium, i et område med turkmensk befolkning, der det raser kamper mellom den syriske hæren og turkmenske opposisjonsstyrker.

Det er et stort drama som nå utspiller seg. For det første illustrerer det med all mulig tydelighet hvor farlig det er når så mange land har kastet seg inn på forskjellige sider i den syriske borgerkrigen. For det andre har nedskytingen konsekvenser langt ut over det syriske krigsteateret. Hvis Tyrkia vil kan landet be om konsultasjoner for å aktivisere NATOs paragraf fem, solidaritetsparagrafen. Den slår fast at et angrep på ett medlemsland betraktes som et angrep på alle, og forplikter i prinsippet alle til å stille opp for det landet som er angrepet.

Det er på mange måter et varslet drama, det vi nå er vitne til. Flystripa i Lakatia som de russiske flyene bryker i Syria, går i retning nord - sør. Det betyr at flyene som letter har stor fart nordover når de letter, og lett kan komme inn over tyrkisk territorium, før de svinger østover, til det syriske krigsteateret. Tyrkerne har flere ganger advart russiske fly som de mener har krenket tyrkisk luftrom, og advart om at fly kan bli skutt ned.

Nedskytingen av det russiske flyet skjer i en spesielt delikat tid politisk. Russland er i ferd med å bli akseptert som en del av den koalisjonen som bekjemper IS i Syria. I den koalisjonen er også Tyrkia og USA med. Russland har tradisjonelt et godt diplomatisk forhold til Tyrkia, selv om de to landene både er allierte og motstandere i den syriske borgerkrigen. De er allierte i kampen mot IS, men motstandere når det gjelder den syriske presidenten Bashar al-Assad. Russland støtter Assad, mens Tyrkis krever at han må gå.

Inntil videre venter vi på reaksjonene fra Tyrkia, Russland, USA og NATO. Det er all grunn til å tro at det pågår hektiske konsultasjoner på høyt nivå hos alle parter som er involvert. Slik de politiske kortene nå er delt ut handler disse konsultasjonene om å begrense det politiske skadeomfanget. Men nedskytingen understreker farene med at så mange parter har kastet seg inn i den syriske borgerkrigen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.