KOMMENTARER

Alle presidentens skurker

Den amerikanske rettsstaten og demokratiet er utsatt for en av sine tyngste prøvelser noensinne når nettet snører seg rundt presidenten og hans kriminelle omgangskrets.

SKYLDIG: Michael Cohen (t.v.) var Donald Trumps personlige advokat gjennom ti år. Nå har han sagt seg skyldig i blant annet brudd på loven om valgkampfinansiering. Cohen hevder under ed at han gjorde dette sammen med Donald Trump. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
SKYLDIG: Michael Cohen (t.v.) var Donald Trumps personlige advokat gjennom ti år. Nå har han sagt seg skyldig i blant annet brudd på loven om valgkampfinansiering. Cohen hevder under ed at han gjorde dette sammen med Donald Trump. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Nøyaktig samtidig som Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, ble funnet skyldig i banksvindel og skatteunndragelse i en rettssal i Virginia, sa Trumps tidligere personlige advokat, Michael Cohen seg skyldig i skatteunndragelse og brudd på loven om finansiering av valgkamp i en rettssal i New York. Begge ligger an til å tilbringe mange år bak lås og slå.

Trump står i sentrum av begge de uavhengige sakene. Manafort-saken er den første store seieren for Robert Mueller og hans Russland-etterforskning. Den kontroversielle lobbyisten var Trumps valgkampsjef da han sikret seg den Republikanske partinominasjonen i 2016. Ifølge tiltalen unndro han millioner av dollar i skatt fra penger han tjente på oppdrag for russisk-vennlige politikere i Ukraina. Han skal også ha løyet til banker for å låne ytterligere millioner. Som om ikke dette er nok, venter nye tiltaler og rettssak på Manafort i september.

Cohen-saken, som også dukket opp i kjølvannet av Mueller-etterforskningen, impliserer Trump personlig. Michael Cohen hevder selv at han brøt loven om valgkampfinansiering i samarbeid med en daværende politisk kandidat. Lovbruddene skjedde da Cohen betalte pornoskuespilleren Stephanie Clifford alias Stormy Daniels og en annen kvinne for å holde munn om sine angivelige affærer med Trump. Det betyr at Trumps personlige advokat og fikser gjennom ti år - mannen som en gang hevdet at han ville ta en kule for Trump - sier under ed at Trump er medskyldig i alvorlige lovbrudd for å påvirke presidentvalget i 2016.

Hylene fra Trump om at Russland-etterforskningen er en heksejakt framstår stadig mer desperate og virkelighetsfjerne. Presidenten har gjort alt han kan for å diskreditere og distrahere. Han har kommet med voldsomme angrep mot både enkeltpersoner og institusjoner, som sitt eget justisdepartment, etterretningsvesenet og pressen. Sannheten er at Muellers arbeid har ført til at sentrale personer har erkjent straffskyld. Det har også ført til siktelser mot flere titalls personer og avdekket mange titalls kontaktpunkter mellom Trump-leiren og Russland. Og nye siktelser kan komme.

Eimen av lovbrudd, egoisme og elendig moral ligger dermed tungt over Trump og hans hvite hus. Parallellene til Watergate, som felte daværende president, Richard Nixon, blir stadig mer påfallende. Mens Trumps egen advokat, Rudy Giuliani, snubler rundt i sine orwellianske fraser om at «sannhet ikke er sannhet», ser omverdenen hvordan nettet snører seg rundt det som trolig er historiens mest ukvalifiserte president. Passende nok er det Nixons advokat i Det hvite hus, John Dean, som i dag er CNN-kommentator, som påpeker hvordan en viktig forskjellen mellom Trump og Nixon, er at Trump etter alle solemerker vil nekte å trekke seg frivillig.

Det innebærer at det amerikanske demokratiet står overfor en av sine største prøvelser noensinne, og riksrett er en mulighet dersom denne saken fortsetter å vokse. Trump har for lengst vist autoritære trekk og en desperat og truet president kan gjøre dyp skade. For eksempel kan han skape kaos ved å benåde Manafort. Så langt har det amerikanske rettsvesenet håndtert Trumps kriminelle omgangskrets på det som framstår som en betryggende måte. Men i et dypt splittet land, hvor en fanatisk sekt rundt Trump nekter å innse at presidenten gjør noe galt, er dommere, jurymedlemmer og rettsstaten under et massivt press. Under Manafort-rettssaken måtte for eksempel dommeren ha politibeskyttelse, mens navnene på jurymedlemmer ikke ble offentliggjort.

Og det står enda verre til i kongressen. Opportunistiske republikanere uten ryggrad kontrollerer begge kamre. Der sitter de tause og lukker øynene for Trumps omfavnelse av rasisme, nazister og anklager om at han samarbeidet med Russland for å vinne presidentvalget. Mange av dem er foreløpig avhengig av å bli sett på som Trump-allierte for å vinne gjenvalg. Spørsmålet er om den siste omdreining vil få republikanere til å våkne. Den nobelprisvinnende kommentatoren til New York Times, Paul Krugman, advarer i fullt alvor om at det amerikanske demokratiet kan dø i løpet av få måneder. Han mener det kan skje dersom mellomvalget ikke sender anstendige politikere inn i Kongressen til å stanse Trumps villmannskjøring. Fra et kortsiktig, taktisk ståsted, ser det kanskje lurt ut for republikanere å la Trump få dure fram. Men historien vil neppe være nådig mot politikere som var medskyldige i innføringen av trumpokratiet på bekostning av demokratiet.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer