DEBATT

Alle sexarbeidere fortjener å bli hørt!

Kvinnefrontens strukturelle analyse overskygger hvordan de som selger sex faktisk har det.

Skjønnmalt? Kvinnefronten mener denne plakaten romantiserer sexarbeid. Foto: Privat
Skjønnmalt? Kvinnefronten mener denne plakaten romantiserer sexarbeid. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnefronten mener Prostituertes interesseorganisasjon (PION) romantiserer sexkjøp- og salg. Under Oslo Pride sto vi på stand med en plakat der det sto "Sexwork is a part of the gay community". To skeive par var avbildet i kjærlig omfavnelse. Kvinnefronten skriver (15.07) at det er personene som er utnyttet i sexbransjen, eller som opplever psykiske skader i ettertid som trenger samfunnets oppmerksomhet.

Heteronormativitet - at vi tar utgangspunkt i at de vi møter er heterofile - gjør at kunnskap om skeive sexarbeidere ofte går oss hus forbi. Den svenske homoorganisasjonen RFSL kom i 2011 med rapporten Osynliga, synliga aktører, om skeive som selger sex. De viser til undersøkelser der 60 % av personer som selger sex på nettet er menn, og langt de fleste ikke-heterofile som selger sex til andre menn. I Norge svarer mellom 2,1 og 5,4% av unge gutter under 18 år at de har solgt sex. Betraktelig flere unger gutter enn jenter har disse erfaringene. I Europa utgjør menn og transpersoner mellom 6 til 7 % av sexmarkedet.

Kvinnefronten skriver at menneskehandel og sexkjøp- og salg" er et strukturelt samfunnsproblem, som ikke kan dras ned på et individnivå".

De mener at menn kan kjøpe sex av kvinner fordi kvinner er undertrykt. Videre setter sexkjøperen en pris på kvinnens kropp og seksualitet, som da gjøres om til en vare. Dermed rammes altså alle kvinner av sexkjøp. Dette er den strukturelle analysen.

På individnivå rommer sexbransjen et mangfold av personer med ulike opplevelser fra sexmarkedet. PION ble opprettet av sexarbeidere, sexarbeidere sitter i styret, og det satt sexarbeidere på standen.

Plakaten ble lagt merke til. I løpet av Oslo Pride tok menn, kvinner og transpersoner fra sexbransjen kontakt, med spørsmål av juridisk art, og om seksuell helse. De kjente seg ikke igjen i Kvinnefrontens offerfortellinger, men i plakaten.

Kommer PION i kontakt med folk som har blitt utnyttet henvises de til Pro Sentret, som blant annet tilbyr hjelp til å komme ut av sexbransjen. Vi mener nettopp at det er fattigdomsbekjempelse og rettferdig immigrasjonslovgivning som reduserer fattigdomsrelatert sexarbeid. Så lenge fattigdom finnes vil fattige mennesker reise til rikere land for å tjene penger. Så lenge grensene er stengt vil menneskehandlere tjene penger på å få mennesker over stengte grenser. Uavhengig av sexkjøpsloven. Som ikke beskytter sexarbeidere.

Politiet konfiskerer kondomer som bevis på at sexkjøp har funnet sted. Det gjør at sexarbeidere slutter å bruke dem. Verdens helseorganisasjon og FN organet UNAIDS kritiserer, sammen med det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet, kriminalisering for direkte å true sexarbeideres sikkerhet, og hiv-forebyggingen i sexbransjen.

Da VISTA ANALYSE evaluerte sexkjøpsloven viste de at sexarbeidere opplever en mer utrygg hverdag under loven. Mindre tillit til politiet gjør at mange vegrer seg for å anmelde vold. Likevel mener prostitusjonsmotstandere at loven er en suksess, fordi evalueringen viser at den kan ha redusert omfanget av sexsalget.

Den strukturelle analysen overskygger hvordan de som selger sex faktisk har det. Derfor mener Kvinnefronten at personer som faller inn i vår målgruppe ikke fortjener å lyttes til. De er ikke verdige ofre, men representerer individuelle erfaringer som ikke kan tas hensyn til.

PION mener derimot at alle - uavhengig av kjønn og seksualitet, av årsak til at de begynte å selge sex, og av hvordan de opplever livet sexbransjen - fortjener å bli hørt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer