Debatt: Terror og sikkerhet

Alle skal føle seg trygge i sine gudshus

Jeg er selv blitt fortalt at jeg ikke er norsk nok. Og jeg har blitt fortalt at Oslo ikke kan ha en muslimsk ordfører.

UTRYGGE: Etter terrorforsøket er det mange muslimer som nå føler seg utrygge når de besøker moskeen. Slik skal vi ikke ha det i Norge, skriver Saida Begum, ordførerkandidat for Høyre i Oslo. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
UTRYGGE: Etter terrorforsøket er det mange muslimer som nå føler seg utrygge når de besøker moskeen. Slik skal vi ikke ha det i Norge, skriver Saida Begum, ordførerkandidat for Høyre i Oslo. Foto: Hans Kristian ThorbjørnsenVis mer
Meninger

Av og til opplever vi i vårt samfunn helt forferdelige hendelser. Vi har alle blitt sterkt berørt av angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum for to uker siden. Eid-feiringen, som skulle være preget av glede, ble i stedet fylt av frykt og sorg. En ung jente – den terrorsiktedes stesøster – har tragisk mistet livet.

Etter en sånn hendelse er det så godt å se at det muslimske miljøet rekker ut en hånd og viser medfølelse med familien som sitter tilbake. Gjennom de siste par ukene har det muslimske miljøet vist en styrke som er sterkere enn hatet.

Som Mariam, som skriver på Facebook til den terrorsiktedes bror: «Vi står sammen med deg om dette, mot det onde!» Eller Waqas, som skriver: «Vi står alle bak deg i disse tunge tider. Det er ikke Manshaus som skal bekjempes, men de ekstreme holdningene på alle skalaer.» Eller Shakila, som skriver: «Sammen er vi sterke, og kan bekjempe denne ondskapen. Humanismen kommer aller først!»

Etter terrorforsøket er det mange muslimer som nå føler seg utrygge når de besøker moskeen. Slik skal vi ikke ha det i Norge. Alle skal kunne føle seg trygge i sine gudshus, enten man er muslim, kristen, jøde eller sikh.

Det har vært veldig fint å se den frivillige innsatsen etter den forferdelige hendelsen i Bærum, med så mange som støttet opp om det muslimske miljøene og dannet en menneskelig ring rundt mange moskeer. Vi må alle stå sammen mot terror og kriminelle handlinger, og slå ring rundt hverandre hver eneste dag. Men det er også behov for ekstra og fysiske sikringstiltak etter hendelser som denne. Gudshusene må trygges også på lengre sikt. Her er det muslimske miljøet helt avhengig av at myndighetene og politiet tar deres frykt på alvor og setter inn de ressursene som trengs for at alle skal føle seg trygge når de oppsøker sitt gudshus. Dette gjelder selvsagt for alle menigheter som opplever trusler eller utrygghet, uavhengig av religion.

Jeg er selv blitt fortalt at jeg ikke er norsk nok. Og jeg har blitt fortalt at Oslo ikke kan ha en muslimsk ordfører.

Men hva er det egentlig å være norsk?

Å være norsk for meg er å stå fast ved våre felles verdier: Frihet. Demokrati. Trygghet. Fellesskap. Å leve i respekt for hverandre. Fordi mangfoldet er en verdi for Norge, og ikke en trussel. Å leve og la andre leve – uansett hvor man kommer fra eller hvilken religion man har. Norge har plass til alle, enten du er født i Peshawar eller i Oslo, enten du er kristen eller muslim. Enten din politiske farge er gul, grønn, rød eller blå.

Det viktigste vi alle gjør mot rasisme og muslimhat, gjør vi i hver eneste dag. I møtene mellom mennesker må vi alle tørre å svare imot når noen kommer med rasisme og muslimhat, eller anklager folk som er annerledes.

Dessverre blir mange av oss utsatt for onde kommentarer og hets. Vi opplever det på bussen eller på skolen. På jobben. På fotballen eller på Facebook. Det er ikke slik vi vil ha det i Oslo, og det er ikke slik vi vil ha det i Norge.

Norge – og især Oslo og de andre storbyene – er en smeltedigel av mange ulike religioner og kulturer. Samfunnslivet, arbeidslivet og kulturtilbudene blir mer spennende og mangfoldig. Men det fører også med seg noen utfordringer.

Denne uken møtte flere tusen spente førsteklassinger til første skoledag. I Oslo er det så mange som hver fjerde av dem – 1700 elever – som ikke kan godt nok norsk til å kunne følge undervisningen. Det til tross for at de fleste av dem har gått i barnehage. Det må vi gjøre noe med. Å sørge for at alle barn kan godt nok norsk når de begynner på skolen, er avgjørende for å sikre at de får muligheter til å lykkes senere i livet og for å forhindre utenforskap.

Faller man ut av skolen og samfunnet allerede som barn, er veien kort til arbeidsledighet og kriminalitet senere i livet. Ungdom som står i fare for å falle fra i skolen må hjelpes tilbake, enten det er gjennom tilrettelagt undervisning eller arbeidserfaring. Den økende ungdomskriminaliteten særlig i hovedstaden de siste årene er et faresignal, og noe vi må ta på største alvor. Norge skal være et trygt land for alle som bor her.

Skytingen i Al-Noor-moskeen viser den ytterste konsekvensen av ungdom som faller ut av samfunnet. Av onde og hatske krefter som finnes blant noen i samfunnet vårt. Vi må stå sammen mot dette hatet, og bygge broer mellom oss – på tvers av religioner og kulturer. Vi skal vise at våre felles norske verdier og vår kjærlighet til vårt land, vårt felles hjem og til vår nestemann, står sterkere enn hatet. Kjærligheten skal seire.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.