UTFORDRING:  «Kanskje dere i TV2 kan prøve å se «Senkveld» uten tekst eller lyd, og se hvor mye dere får med dere», oppfordrer artikkelforfatteren. Foto: Sveinung U. Ystad
UTFORDRING: «Kanskje dere i TV2 kan prøve å se «Senkveld» uten tekst eller lyd, og se hvor mye dere får med dere», oppfordrer artikkelforfatteren. Foto: Sveinung U. YstadVis mer

Alle skal med?

Jeg kan ikke se på TV2, de tekster ikke.

Dere som jobber i TV2 er vel stolte av jobben deres. Dere gjør en flott jobb med å produsere nyheter, både innenriks, utenriks, kultur, debatter, rettferdighet, urettferdighet, fattigdom, skole, skatt, ferie, lønn, teknologi og med å berike det norske folk med både viktige og uviktige saker samt å fronte demokratiets beste.

Jeg lurer på om dere er like stolte av TV2s teksting av programmer for det norske folk en fredagskveld etter en hard arbeidsuke?

Her om dagen sendte min samboer, som er hørende, et spørsmål til TV2s kundeservice om hvorfor hennes døve samboer (les: meg) må sitte og se på «Senkveld» uten å forstå et eneste ord av det som blir sagt. Svaret vi fikk var at TV2 følger norsk lovgivning, som ikke krever at alt tekstes, og at det er vanskelig å tekste direktesendinger.

Svaret gjorde oss ikke akkurat mindre frustrerte, siden vi nettopp hadde sett på Gullrekka på NRK. Det er vel en grunn til at den heter nettopp det, fordi alt blir tekstet der. Til og med Dagsrevyens direktesendinger er tekstet. Dermed inkluderer NRK også nesten 500 000 norske borgere som har hørselstap, fra lettere tunghørt til stokkdøve (les: meg blant annet). Når Senkveld tas opp torsdag og sendes fredag er det ingen grunn til ikke å tekste programmet. De har et helt døgn til det.

I USA og andre land, blir nesten alle programmer tekstet. Man trenger bare å trykke på en tekstknapp og kan da bytte kanaler som man vil. Teksten følger hver kanal. Mange land er milevis foran Norge når det gjelder å tilpasse programmer etter seerne.

I dag så vi utrolig nok på «Senkveld» igjen. Skal si jeg ble rimelig overrasket over at de bare presterte å tekste da Lisa Williams kom på scenen. Helt fantastisk at de klarer å tekste et fremmedspråk, men ikke vårt eget førstespråk. Fordi? At norsk lovgivning ikke krever det? Kreves det å tekste engelsk?

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har vært oppgitt over norske TV-kanaler. TV Norge og TV3 er faktisk verstingene, men de har ikke like mange seere som dere og NRK.

Hvis dere er for demokrati, likestilling, likeverd og inkludering av egne landsmenn, så vil jeg sette stor pris på at dere setter litt fokus på dette. Teksting av programmer burde ikke koste all verden av penger eller ressurser, og det vil glede så mange flere enn at dere dekker en sak om at John Arne Riise drakk noen øl før Danmark-kampen.

Håper dere ser på «Senkveld» en dag i framtida, (ikke etter min død, håper jeg) og faktisk kan klappe hverandre på skuldra fordi dere gjorde noe godt for oss døve og hørselshemmede, som ellers går glipp av så mye i samfunnet. Debattprogrammene deres er for eksempel bare for dem som hører godt. Jeg har ikke nubbesjans til å få med meg hva som blir sagt der uten teksting. Dermed kan jeg ikke delta fullt i demokratiet vårt.

Kanskje dere kan prøve å se «Senkveld» uten tekst eller lyd, og se hvor mye dere får med dere?

Jeg oppfordrer politikere, kringkastingssjefene og alle parter om å komme med innspill. Dette må opp til debatt hvis man ønsker at alle skal med, som er slagordet til Arbeiderpartiet. Jens Stoltenberg, velger du å overse dette, eller tar du utfordringen?

Døve og hørselshemmede velgere er en stor gruppe. Det partiet som fronter denne saken vil vinne mange stemmer.