Grafikk: Kjell Erik Berg (Dagbladet)
Grafikk: Kjell Erik Berg (Dagbladet)Vis mer

Alle slåss mot alle

Russland nektet i går kategorisk for at det var de som mandag bombet sykehus og drepte 50 i Syria. President Assad la i stedet skylda på amerikanerne. Kaoset er typisk for en krig der alle er i krig med alle.

Kommentar

KRIGEN RASER NÅ for å få kontroll over byen Azaz i nord. Det var der bomber traff to sykehus, blant annet en fødestue. Fire sykehus og en skole ble truffet mandag, i en ny blodig dag i krigen. Tyrkia beskylder Russland for det de sier er en «åpenbar krigsforbrytelse». FN sier at det å angripe sykehus er en krigsforbrytelse.

Russland har lenge blitt beskyldt for å treffe mange sivile mål i sin krig mot president og diktator Bashar al-Assads fiender. De svarer nå at de eneste som kan vurdere hvem som traff hva er regjeringen til Assad, som gir Russland ryggdekning.

Kampen om kontroll om byen Azaz er nå det mest dramatiske frontavsnittet i det syriske kaoset. Kurderne slåss for å få kontroll over byen som ligger bare 25 km. fra grensa til Tyrkia. Det har fått Tyrkia til å true med å gå inn i det syriske krigskaoset også med bakkestyrker. Men tyrkisk UD sier at en eventuell tyrkisk bakkeaksjon i Syria vil bli gjennomført «bare med våre internasjonale allierte». Men hvem er egentlig det?

KRIGEN I SYRIA er et stort kaos av grupper og stater som slåss på kryss og tvers av allianser. I fjor høst kastet Tyrkia, USA, Frankrike og Russland seg inn i krigen, etter at Iran allerede hadde deltatt en stund. Og det som hadde vært komplisert ble nærmest fullstendig uoversiktelig. Grovt sett kan vi snakke om seks kriger som nå raser i det sønderrevne landet.

Utangspunktet for krigene var demonstrasjoner mot Assad i kjølvannet av den arabiske våren i 2011. Da opposisjonen demonstrerte ble den brutalt slått ned av regimet. Mange av de opposisjonelle var sunni-muslimer, som gjorde opprør mot Assad-regimet som domineres av alawitter, en gren av sjia-islam. Borgerkrigen hadde fra begynnelsen en karakter av at majoritetsbefolkningen av sunnier reiste seg etter å ha blitt styrt av sjiaer i flere generasjoner.

ALLIERTE SOM slåss mot en felles fiende i Syria, kan være allierte i en av krigene, men bitre fiender i en annen. Som USA og Tyrkia som slåss mot IS og støtter kampen mot Bashar al-Assads regime. Men der USA har kurderne som sine nære allierte, og bakkestyrker, i krigen mot IS, så bomber Tyrkia kurderne for at de ikke skal få kontroll over enda med land, slik at de skal danne et Kurdistan mot grensa til Tyrkia, der de fleste kurderne bor.

Dette er grovt sett «krigene i krigen», som har krevd 470 000 ofre, og jaget mer enn halvparten av befolkningen på flukt:

ASSAD HAR siden russerne kastet seg inn i krigen vunnet tilbake store områder. Særlig er Aleppo i nord viktig, der syriske regjeringsstyrker hjulpet av russiske luftstyrker, den iranske elitestyrken Revolusjonsgarden, og Hizbollah, har slått tilbake, og omringet den tidligere millionbyen Aleppo.

Kurderne slåss mot både Assad og IS, samtidig som de blir bombet av Tyrkia. Men midt i kaoset er kurderne en stabiliserende del, fordi de vil ha - og langt på vei har fått - kontroll over sine geografiske kjerneområder.

ALLE ANDRE SLÅSS mot IS, som har erklært sitt kalifat, og al-Nusra fronten, som er knyttet til terrororganisasjonen al-Qaida. De er de mest ytterliggående islamistene i det syriske kaoset.

Men krigene i Syria har et enda farligere potensiale. Tyrkia er både USAs allierte i NATO og i krigen mot IS. Men Tyrkia slåss altså også mot USAs allierte kurderne. Russland bruker Syria til å fortelle verden at ingen ting i internasjonal politikk kan gjøres uten at Moskva er med på det. Tyrkia har skutt ned et russisk fly, noe som har skapt en eksplosiv situasjon mellom Russland og NATO-landet Tyrkia. Derfor er Syria i denne krigen mye større - og farligere - enn seg selv.

SYKEHUS I KRIG: Et av sykehusene som ble bombet mandag. Det var en krigsforbrytelse, mener FN. Foto: Sam Taylor/Scanpix
SYKEHUS I KRIG: Et av sykehusene som ble bombet mandag. Det var en krigsforbrytelse, mener FN. Foto: Sam Taylor/Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.